OBISK FAKULTETE ZA ARHITEKTURO V PRVEM RAZREDU

Učenci prvega razreda so se 15. in 22. marca odpravili na Fakulteto za arhitekturo. Tam so jih čakali profesorji, ki so jim najprej pokazali predavalnico, kjer se izobražujejo študentje arhitekture. Predavalnica je bila nekaj posebnega – imela je premikajoče se stole, na katerih učencem med poslušanjem ni bilo potrebno biti niti sekunde pri miru, zato je bilo še zanimivejše poslušati poučno predavanje o potresih in o tem, kako zgraditi stavbe, ki bi bile čim bolj potresno varne.

Učenci so se nato odpravili v delavnice, kjer so jih čakali študentje. Z njihovo pomočjo so se preizkusili v gradnji hiš. Najprej so izdelali načrt, nato pa so se lotili gradnje. Gradili so z izolacijskimi ploščami stirodur (material, podoben tršemu stiroporju) in z lepilom mekol.

Ko so učenci končali z gradnjo, so s pomočjo profesorice naredili poskus, kaj bi se zgodilo, če bi bile njihove hiše izpostavljene potresu. Profesorica je hiše položila na leseno ploščo, pod katero sta bila valja. Leseno ploščo je začela premikati levo in desno ter s tem simulirala potres. Hiše so se nagnile v različne smeri, nekatere so se delno porušile. Učenci so nato s pomočjo študentov in profesorjev popravili hiše tako, da so postale trdnejše in odpornejše na potres. Pri popravilu hiš je bilo potrebno uporabiti veliko znanja o statiki.

Vsi prisotni so bili navdušeni nad končnimi izdelki. Učenci so svoje hiše odnesli v šolo, kjer krasijo njihove razrede in hodnike. Verjamemo, da jim bo ta dan ostal za vedno v spominu, saj je bil res nekaj posebnega.

(Skupno 139 obiskov, današnjih obiskov 1)