DAN ŠTEVILA PI 2024

14. marca je na OŠ Prule potekalo že tradicionalno tekmovanje v recitiranju decimalk števila π. Rdeča nit celotne prireditve je bila enaka sloganu letošnjega mednarodnega dne matematike, ki je IGRANJE Z MATEMATIKO.

Tako so udeleženci Osnovne šole Brinje Grosuplje, Osnovne šole Oskarja Kovačiča, Osnovne šole Leskovec pri Krškem, Evropske osnovne šole Ljubljana in Osnovne šole Prule za nekaj ur vstopili v pravljično deželo Iraciolandijo in se pod vodstvom kralja Pi in kraljice Matematike po točno določenem algoritmu prepustili matematični igri.

Učenka Urša, pripovedovalka pravljice o kralju Pi, kraljici Matematiki in deželi Iraciolandiji

Kralj Pi (nekdanji učenec Filip) in kraljica Matematika (učenka Čarna)

V sklopu dogodka je potekalo tekmovanje v recitacijah decimalk števila π.

Tekmovalna komisija in voditelj Domen

Navijači

 

Sočasno so potekale zabavne matematične delavnice, pri katerih so učenci izdelovali zapestnice s šifriranim sporočilom, tekmovali v športno-matematičnih igrah, sestavljali mesto iz lego kock in s pomočjo računskih operacij sestavljali želeno dvomestno število. Jezikoslovci so skušali v čim manj potezah uganiti neznano besedo. Matematični psihiater je moral ugotoviti pravilo, po katerem so učenci odgovarjali na njegova vprašanja.

Usmerjevalna tabla

Besedle – ugibanje besede s čim manj namigi in z veliko sklepanja

Kako s 6 kockami priti do želenega dvomestnega števila?

Legomanija. Sestavljanje π-jevega mesta iz lego kock.

Matematični psihiater

Športno-matematične igre

Šifrirane zapestnice s skrivnim sporočilom

Za popolno zabavo je poskrbela trgovina TojeTo igre, ki nam je za dogodek posodila veliko zanimivih strateških iger, ki so jih udeleženci z veseljem preizkusili.

Zaključni del dogodka je bila prireditev, ki ni bila povsem običajna.

Najprej so se šole predstavile druga drugi preko matematične igre.

OŠ Brinje Grosuplje se je predstavila preko igre pari.

OŠ Leskovec je z rešitvijo matematičnih nalog povedala zanimive podatke o šoli in ob tem sestavila simbol šole.

Do podatkov o Evropski šoli Ljubljana je bilo potrebno priti preko matematičnih izračunov, zastavljenih v angleščini.

Učenca OŠ Oskarja Kovačiča sta šolo duhovito predstavila preko igre tarok.

OŠ Prule so predstavile prulske žabice (Skokica, Učena, Veselojedka, Športna, Kulturnica, Nadarjena), ki so skakale po prulskih ploščicah in med predstavitvijo izračunale najmanjše število potez, potrebnih za rešitev uganke. Skokica je povedala, da nima smisla hiteti s skoki, saj je na šoli prijetno in zabavno.

Gledalci so se nič hudega sluteč prelevili v šahovske figure in bili primorani rešiti nekaj matematičnih problemov na šahovnici.

Koliko je vseh kvadratov na šahovnici?

Problem skakača – branje šifriranega sporočila s pomočjo šahovske figure konja.

Tudi ravnateljice med prireditvijo niso počivale. Kralj Pi je go. Mehle izzval že takoj na začetku. Ponudil ji je možnost izbire, da prireditev prične bodisi z recitacijo njegovih prvih 100 decimalk bodisi z matematično himno. Glede na to, da je ravnateljica OŠ Prule sicer matematičarka, je prisotne presenetile z izbiro: z refrenom matematične himne, ki ga je suvereno in odlično odpela.  S pomočjo štirih drugih dam je nato rešila problem petih dam na šahovnici.

Ravnateljica, ga. Maja Mehle, je zapela refren π-jeve himne.

5 dam je rešilo problem petih dam na šahovnici.

Kljub matematičnim izzivom je bilo vzdušje na prireditvi sproščeno in prijetno. K temu je pripomogel tudi dvorni čarodej, ki je telepatsko ugotovil, da je najljubši šolski predmet obiskovalcev – kdo bi si mislil – prav matematika, nato pa pravilno prebral njihove misli.

Čarodej Lyall

Pravljično vzdušje so pričarali gostje, ki so sedeli na velikanski šahovnici in s svetlečimi zvezdicami po navodilih kralja in kraljice ustvarjali čudovite vzorce.

Plesalci iz OŠ Oskarja Kovačiča so odlično izvedli matematični ples.

Pri zadnji, glasbeni točki, je šlo za matematično poigravanje z ritmom. Gostje, razdeljeni v tri skupine, so vse tri različne ritme združili v podlago vokalni skupini, ki je goste prepričala, da je »to, kar vsi potrebujemo, matematika«.

Nekdanja učenka Maša »ogreva« publiko

Vokalna skupina OŠ Prule

Kralj PI je bil ponosen, da so se tekmovalci odlično odrezali pri recitiranju njegovih decimalk. Največ so jih povedali:

  • Evelyn Sikošek iz OŠ Oskarja Kovačiča (664 decimalk),

  • Nathan Di Gioia iz Evropske šole Ljubljana (582 decimalk),

  • Lana Strmec iz OŠ Brinje Grosuplje (475 decimalk).

Zelo ponosni smo na tekmovalce iz OŠ Prule: najmlajši učenec celotnega tekmovanja, Žak Soršak iz 2. razreda, jih je pravilno povedal 223, Filip Živković iz 6. razreda 164, Klemen Kavčič iz 4. razreda pa 160. Čestitamo!

Žak

Filip

Klemen

Naša skupna pravljica je imela srečen konec. Kralj PI je bil tako zadovoljen, da je želel veselje do matematike prenesti tudi drugam. Na 1. polje šahovnice je zasejal eno matematično zrno, nato pa na vsako naslednje dvakrat toliko matematičnih zrn. In veselje do matematike se je širilo neznansko hitro ter doseglo prebivalce različnih dežel. Vsi so živeli srečno … do naslednjega dne števila π.

 

(Skupno 362 obiskov, današnjih obiskov 1)