START UP 2023

Povabljeni učenci 8. in 9. razreda so se tudi letos podali na start up vikend. Tema je ostala skrivnost vse do pričetka dogodivščine, torej do petka, 8. 12. 2023. Tedaj so udeleženci prejeli vsak svojo »vstopnico« za tabor, ki je vsebovala del šifriranega skrivnostnega sporočila. Iz dobljenih dešifriranih besed šola, pobeg, Prule, zgodovina, skrivnosti, prenova … so pravilno sklepali, da bodo letos ustvarili lastno sobo pobega z naslovom SKRIVNOSTI PRULSKE ŠOLE.

Pogoj za uspešno opravljeno nalogo je dobro poznavanje kvalitetnih sob pobega. Zato so se osmošolci in devetošolci najprej sami preizkusili v odličnih sobah pobega Enigmarium v Ljubljani, kjer so imeli ob koncu priložnost pogovora z ustvarjalcema sob pobega, go. Natašo Potočnik in g. Petrom Avčonom.

Nato so iz Ljubljane pobegnili v ustvarjalno okolje, ki ga z lokacijo ob neposredni bližini morja nudi CŠOD Fiesa. Vzdušje ni bilo le ustvarjalno, pač pa tudi zelo delavno. Zahteve oz. cilji letošnjega start up-a so bili zares visoki, za hip se je zdelo, da morda celo previsoki.

Pri sobi pobega je ključna zgodba, ki jo je pripravila in posnela jezikovno-filmska ekipa, pomagali pa so ji zgodovinarji.

Matematiki so kreirali zabavne in obenem zahtevne naloge in izzive, preko katerih igralec sobe pobega izve skrivnosti 112 let stare šole in se ob pravilnih odgovorih dokoplje do gesla, potrebnega za pobeg iz sobe.

Ekipa računalničarjev je postavila virtualno sobo pobega in vanjo vključila vse izzive.

K napetemu vzdušju sobe pobega pripomore odlična glasba, ki je avtorsko delo mladih glasbenikov OŠ Prule.

Celotna ekipa je bila primorana razmišljati izven okvirjev, se prepustiti domišljiji in ustvarjalnosti.

Delo še zdaleč ni bilo enostavno. V jezikovno-zgodovinsko-filmski ekipi so ideje kar deževale, zato je bilo zelo težko izbrati najboljšo. Potrebno je bilo sklepanje kompromisov.

Naloge posameznih ekip so se medsebojno povezovale in brez dobrega timskega dela končnega cilja ni bilo mogoče doseči.

Sodelujoči učenci so v treh dneh postali odlični sodelavci. K temu so pripomogle tudi vmesne razvedrilne dejavnosti, kot na primer igranje košarke, sprehodi ob obali, nočno preizkušanje kokosa in ples.

V nedeljo, 10. 12. 2023, se je delalo vse do zadnjih minut. Ekipe so predstavile svoje delo, na katero so bile upravičeno ponosne. Mentorji so bili nad delom in rezultati učencev navdušeni.

Vas zanimajo skrivnosti naše šole? Si upate vstopiti v sobo pobega in jih razkriti?

Verjamemo, da komaj čakate, da jo preizkusite. Ampak na ta trenutek bo potrebno še malo počakati. Soba pobega bo objavljena po premieri in pridobljenem kritičnem mnenju snovalcev sob pobegov. Do tedaj pa lahko potešite svojo radovednost ob ogledu uvodnega filma sobe pobega.

 

(Skupno 391 obiskov, današnjih obiskov 1)