NOVEMBER – MESEC PRIJAZNOSTI

13. novembra je svetovni dan prijaznosti. Spodbuja nas, da z različnimi malenkostmi, preprostimi dejanji ali pozornostmi poskušamo polepšati življenje drug drugemu. Ker je prijaznost pomembna vrednota tudi na OŠ Prule, so se aktivnosti na razrednih urah kakor tudi pri pouku usmerile v pogovor o prijaznosti in izvajanje prijaznih dejanj.

Na prvi razredni uri so učenci v manjših skupinah dokončali povedi na plakatih in ob tem razmišljali, kaj prijazen človeč reče, kaj misli, kaj čuti, kaj dela in česa prijazen človek ne dela.

Učenci so na list obrisali svojo roko ter nanjo zapisali, kaj jim pomeni prijaznost. Iz vseh obrisov rok se je izdelalo drevo prijaznosti, ki krasi šolo in učence vsak dan opomni na to, kako lahko z mahnjim dejanjem prijaznosti, nekomu polepšamo dan.

Na drugi razredni uri so si učenci pogledali video posnetek o tem, kako se prijaznost širi. Nekateri razredi so izdelali verigo prijaznosti, sestavljeno iz različnih prijaznih dejanj, ki so jih učenci naredili drug za drugega.

Pri uri matematike so si učenci 8. c pogledali odlomek iz filma Daj naprej in razmišljali o tem, ali je model iz filma mogoč in v koliko korakih bi prijazna dejanja dosegla vse učence OŠ Prule in nato še vse prebivalce Slovenije. Učenci so se odločili, da bodo model tudi sami preizkusili in prijazna dela dejansko izvedli. 

Mesec prijaznosti se je zaključil s karticami hvaležnosti. V manjših skupinah so učenci napisali zahvale za delavce šole: hišnika, čistilke, kuharje, knjižničarko, delavki v računovodstvu, tajnico in vodstvo šole. Učenci so nato zahvale sami izročili delavcem šole. Z zahvalami so mariskomu polepšali dan, hkrati pa tudi sami priznali, da so se ob tem zelo prijetno počutili.

Kako so potekale aktivnosti v posameznih razredih, si lahko pogledate v spodnjem video posnetku.

Čeprav je meseca novembra konec, je prav, da se še naprej vsakodnevno trudimo, da s prijaznimi dejanji lepšamo dan sebi, svojim sošolcem, učiteljem in ostalim delavcem šole.

(Skupno 152 obiskov, današnjih obiskov 1)