DEMOKRACIJA V PRAKSI — NA SREČANJU Z ŽUPANOM, G. ZORANOM JANKOVIĆEM

V petek, 26. 1. 2024, so se učenci 8. a in b skupaj z ravnateljico udeležili srečanja z g. Zoranom Jankovićem, županom Mestne občine Ljubljana. Že pred srečanjem so županu poslali peticije, ki so jih pisali pri predmetu domovinska in državljanska kultura ter etika. Pod vodstvom učiteljice Katice Pantner so se učenci združili v skupine, kjer so skupaj zbirali in razvijali ideje, pobude ter pritožbe za izboljšanje naše prelepe prestolnice. Po premišljenem pregledu so izbrali najboljšo idejo in iz nje oblikovali peticijo, za katero so zbirali podpise. S tem so postali aktivni in odgovorni državljani, ki si prizadevajo za napredek mestne občine ter prispevajo k izboljšanju življenja na lokalni ravni.

Župan je gostil učence v čudoviti dvorani mestnega sveta, ki sprejema, glasuje in odloča o pomembnih zadevah lokalnega pomena. Učenci so dobili pristno izkušnjo delovanja demokracije v praksi. Postavili so mu nekaj splošnih in konkretnih vprašanj, povezanih s peticijami, na katera je župan prijazno odgovarjal. Opazili so, da se župan dobro spozna na svoje delo, kar je krepilo njihovo zaupanje vanj. Na županovo pobudo so na koncu zapeli Zdravljico. Navdušen nad njihovim sodelovanjem jih je povabil v svojo delovno pisarno in malo sejno sobo. Učenca Gal Trnkoczy in Frida Bratuš sta dobila edinstveno priložnost, saj sta za trenutek občutila, kako je biti župan. Okoli vratu so jima nadeli župansko verigo.

Druženje z županom je potekalo v prijetnem in sproščenem vzdušju. Učenci so se nato z bogatejšimi izkušnjami vrnili v šolo.

Utrinki srečanja:

(Skupno 299 obiskov, današnjih obiskov 1)