TEDEN OTROKA: “ZAKAJI IN ZATOJI RADOVEDNOSTI”

Tema letošnjega tedna otroka, ki je potekal od 2. 10. do 6. 10. 2023, je bila »Zakaji in zatoji radovednosti«. Šolska skupnost je na pobudo učencev pripravila različne aktivnosti, preko katerih so učenci krepili radovednost, ter tudi nekaj ugodnosti za učence, da bi imeli čim lepši teden.

Plakat ob vhodu v šolo je učence opomnil na Teden otroka in aktivnosti.

V ponedeljek so učenci uživali v podaljšanem rekreativnem odmoru. Na igrišču so jih pričakali športni rekviziti za igre badmintona, ročnega nogometa, odbojke, namiznega tenisa, nogometa, košarke in druge igre z žogo. Na šolskem igrišču se je zbralo veliko število učencev.

Ponedeljek je bil tudi dan z manj ali popolnoma brez pisanja. Namenjen je bil pogovoru, drugačnim oblikam dela in usvajanja učne snovi ter odpiranju prostora za izmenjavo različnih mnenj.

Za torek je bilo v času rekreativnega odmora načrtovano predvajanje glasbenih želja učencev. Učenci so v nabiralnik šolske skupnosti oddali veliko glasbenih želja. Na koncu je ponagajala tehnika in predvajanje glasbe ni bilo mogoče, so pa posledično do konca tedna učenci uživali brez šolskega zvonca. Glasbene želje učencev smo shranili in bodo predvajane v prihodnje. Torek je bil tudi dan odštekanih oblačil. Učenci so radovedno odprli svojo omaro, pogledali, kaj vse se v njej skriva, in si nadeli najbolj odštekana oblačila ter modne dodatke.

Učenci 1. a v odštekanih oblačilih.

V sredo so si učenci popestrili dan s sedežnim redom po izbiri. Dan je veliko prijetnejši in tudi učenje je lažje, če imaš ob sebi svoje prijatelje. Potekal je tudi sprejem prvošolcev v šolsko skupnost. Učenci so zato pripravili krajši program. Za vizualno podobo sprejema sta poskrbeli učenki 6. b-razreda, Tinkara Čuk in Alja Ahčan. Pri okrasitvi učilnice so jima pomagale še učenke 8. c-razreda, Klara Čuk, Nika Dolžan, Karolina Krnc Bertok, Vita Kandžič, Ema Kumer.

Sprejem sta s čutno plesno točko otvorili učenki 6. b-razreda, Melian Kragelj in Maru Kotnik.

Nato sta prvošolce pozdravila njim že poznana lika Lili (Gala Sever, 8. b) in Bine (Nina Ana Žibert, 8. b), ki sta se v učilnico pripeljala kar na rolki. Učencem sta predstavila šolsko skupnost in s pomočjo učencev celotne šole odgovorila na različna vprašanja v povezavi s šolo, z vrednotami šole in delavci šole.

Odgovore učencev si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

Spomin na poletne počitnice so nam pričarale učenke 3. c-razreda. Učenka Luna Stubelj Peruzzi je na klavir zaigrala pesem Valovi, učenke Mija Mrlak, Oliviia Kaltakchan, Asja Žnidarčič, Veronika Čadež Pensa, Aleksandra Van Venn pa so zapele pesem Barčica po morju plava. Učenka Veronika Čadež Pensa je na klavir zaigrala pesem Katarina Barbara.

Radovednost v učencih sta prebudila čarovnika Davorin Kračun iz 6. c-razreda in Tito Novak iz 5. a-razreda. Davorin je trike pokazal v živo, Tito, ki je bil v šoli v naravi, pa preko posnetka (njegov nastop si lahko ogledate v zgornjem posnetku).

Prav poseben nastop je za prvošolce pripravila vokalna skupina, ki jo sestavljajo učenke 9. b-razreda (Alina Jarh, Leonora Lobnik, Lua Rehar, Sheila Grabeljšek, Lucija Vita Nose, Natalija Kušar), na kitari pa jih je spremljal Max Žižmund iz 8. c-razreda. Učenke so troglasno zapele pesem The lion sleeps tonight.

Za konec sta Lili in Bine prvošolcem čestitala ob sprejemu v šolsko skupnost. Vsak učenec je prejel plaketo, sladko pozornost in pikapolonico za srečo, ki so jih izdelali učenci 5. a in 5. b-razreda.

Sprejem so zaključile učenke 6. c-razreda, Ela Garić, Rose Ocvirk, Neža Kernc, Sara Rajterič in Lia Mei Butala, z energično plesno točko.

V četrtek je bil dan brez domačih nalog. Ob svetovnem dnevu učiteljev bi na ta dan med rekreativnim odmorom predvajali glasbene želje učiteljev, kar pa zaradi že prej omenjenih tehničnih težav še vedno ni bilo izvedljivo.

Dan brez ocenjevanj je v petek razveselil vse učence, učenci razredne stopnje pa so si dan polepšali tako, da so v šolo lahko prinesli igračo.

Da je bil Teden otroka kar se da okusen, so poskrbeli učenci 6. c in 9. b-razreda, ki so s predlogi prispevali k oblikovanju jedilnika za malico in kosilo.

Tekom celega tedna so se imeli učenci možnost preizkusiti v vlogi učitelja.

Učenci 4. b v vlogi učitelja.

Vsak dan v Tednu otroka sta zaznamovali uganki dneva za učence razredne in predmetne stopnje, za kateri so učenci zapisane rešitve oddali v nabiralnik šolske skupnosti.

Izžrebani učenci, ki so pravilno odgovorili na vprašanje, bodo prejeli nagrado, ki jim bo pomagala razvijati njihovo radovednost in ustvarjalnost.

Od Tedna otroka smo se poslovili, ne pa tudi od radovednosti, ki nas vodi k raziskovanju, odkrivanju sveta okoli nas, novemu znanju, izkušnjam in spoznanjem. Upamo, da nas bo spremljala celo šolsko leto in prispevala k ustvarjalnim idejam za mnoge aktivnosti tudi v prihodnje.

(Skupno 241 obiskov, današnjih obiskov 1)