PRVOŠOLCI OBISKALI ŽIVALI VZOORNICE

Lani je na področju prometne vzgoje v MOL zaživela nova ozaveščevalna kampanja prometne preventive »poZOOr!« za najmlajše udeležence v prometu, kjer so združili moči Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MOL, Živalski vrt Ljubljana ter Ljubljanski potniški promet. Lanskemu sporočilu »Bodi poZOOren, bodi vZOOren!« so vZOOrniki v šolskem letu 2023/24 dodali nova: »Ne skači po cesti! Skoči na bus! Skoči iz nevidnosti! Skači varno!«

Zato so se 21. 9. 2023 v Evropskem tednu mobilnosti prvošolci odpravili v Prometni ZOO. Najprej so pešačili do avtobusne postaje, kjer so nestrpno čakali avtobus številka 18.

Vožnja je bila kratka in kmalu so, polni pričakovanj, vstopili v živalski vrt.

Tam so dobili načrt dejavnosti z nalogami.

Čakal jih je naravoslovni dan v obliki učne krožne poti, kjer so animatorji na sedmih postajah otroke nagovarjali preko živali vZOOrnikov. To so živali, ki pozitivno vplivajo na motivacijo otrok ter so jim za zgled in navdih. Zato so vZOOrniki tudi ambasadorji prometne varnosti.

Na prvi postaji so spoznali pasavca, katerega oklep spominja na čelado. Nekateri so na dlan sprejeli hrošča, ki ima prav tako zaščitne pokrovke, ki ga ščitijo pred udarci. V vreči so otipali predmet in uganili, da je to nojevo jajce. Če pade na tla, se razbije. Človekova glava bi se tudi, če ne bi bila zaščitena s čelado.

Med sprehodom na drugo postajo smo se ustavili pri morskih levih in opazovali, kaj vse znata.

Kamele so ravno malicale. Izvedeli so, da so njihova kolena močna, saj morajo prenesti kameljo težo in vroč pesek. Spominjajo na ščitnike, ki jih uporabljajo ljudje pri raznih športih. Otroke sta pritegnili kamelja lobanja in koža.

Naslednja postaja je ponujala svet opozorilnih barv živali. Rdeča barva v naravi pogosto pomeni nevarnost, tako tudi rdeča luč na semaforju pomeni stop. Pri rumeni morajo biti otroci pozorni tako v prometu kot pri živalih. Zanimivo, kako je vse povezano.

Že kar utrujeni in lačni so si otroci privoščili malico in počitek na igralih. Varno so skakali, pa ne na cesto, ampak po trampolinu. Bilo je imenitno.

Na kaj vas spominjajo tigrove oči? Svetijo se v temi kot odsevniki, kot so rumena rutka ali kresnička prvošolcev. Na tej postaji je biolog predstavil tigra, njegovo lobanjo, krempelj in kožo. Otroci so potem tigra tudi iskali. Sploh ni bilo lahko, čeprav je njegova dlaka precej opazna.

Medtem ko so zebre jedle, so se prvošolci ustavili pri stojnici, ki je opozarjala na pravilno prečkanje ceste. Otroci so pravilno ugotovili, da je zebrina koža črna z belimi progami. Po njej je  prehod za pešce dobil ime. Tudi na tej mizi je bila lobanja, tokrat antilopina. Ta žival je hitra in je na cesti ne smemo posnemati. Marsikdo ni vedel, kaj je stečina, vedeli pa so, da pločnik uporabljajo pešci in cesto vozila.

Otroke je zelo mikal policijski avto, ki je stal nedaleč stran. Ob njem je policist pokazal opremo, ki je bila zanimiva in jo otroci navadno vidijo le od daleč. To so sprejemnik, lisice, čelada in radar.

Nazadnje so prvošolci okupirali policijski avto spredaj in zadaj. Kakšna sreča!

 

Živali so bile res vZOOrnice in prvošolci se bodo gotovo spomnili nanje, ko bodo udeleženi v prometu. Pa srečno na vseh poteh!

 

(Skupno 181 obiskov, današnjih obiskov 1)