EKSKURZIJA NA SLOVENSKO PRIMORJE

V sredo, 21. junija 2023, so se sedmošolci v jutranjih urah odpeljali proti Primorju.

Najprej so si ogledali Luko Koper, ki s svojo pristaniško ponudbo in razvejano mrežo pomorskih in železniških povezav podpira globalno logističnih rešitev do osrčja Evrope.

Ogled je zaradi varnosti potekal v avtobusu, kjer se jim je pridružil vodič. Upokojeni žerjavist je poleg predstavitve pristanišča povedal kakšno zanimivost in prigodo.

Pogled iz avtobusa na  raztovarjanje ladij.

Druga postaja so bile Sečoveljske soline, ki so del Krajinskega parka Strunjan in so skupaj z bližnjimi v Strunjanu ene zadnjih solin v Sredozemlju, kjer se sol pridobiva ročno po več sto let stari metodi.

Utrinki iz solin.

Tretja postaja je bilo mesto Piran, ki leži na rtu Piranskega polotoka in ima srednjeveško zasnovo z ozkimi ulicami in tesno stisnjenimi hišami. Ogledali so si znamenitosti na Tartinijevem trgu (Benečanko, Tartinijev spomenik in Tartinijevo rojstno hišo) in cerkev svetega Jurija od koder so občudovali veličasten pogled na mesto in okolico. Obiskali so še Muzej školjk in polžev, kjer hranijo največjo zbirko školjk in polžev slovenskega morja in kopnega ter nad štiri tisoč školjk in polžev vseh morij in kontinentov sveta ter iz mnogih jam, jezer in rek. Občudovali so lupino največjega polža na svetu, hišice polžev, ki so jih zaradi redkosti smeli nositi samo poglavarji oddaljenih otočij, svetleče lupine, s katerimi so nekoč lahko kupili sužnja, školjke z osupljivimi vzorci, bisere ipd.

 

Utrinki iz Pirana.

Dan je bil vroč, zato je po ogledih sledilo druženje ob sladoledu in pijači.

(Skupno 260 obiskov, današnjih obiskov 1)