SANJE SO ZAČETEK RESNIČNOSTI

Poslovila se je generacija devetošolcev 2014–2023. Za svoj moto so si izbrali misel francoskega pisatelja Anatolea Francea – Sanje so začetek resničnosti. – ki je krasila tudi njihovo vabilo, ki prikazuje križpotje, na katerem se moramo marsikdaj odpovedati svojim sanjam. Prav pa je, da jim sledimo, četudi bolj po ovinkasti poti.

Vabilo

Zaključna prireditev je minila v znamenju lepe besede in priložnostnih simpatičnih nastopov letošnjih devetošolcev. Bila je dinamična, kot so bili tudi učenke in učenci, ob nenehnem prihajanju in odhajanju z odra so se predstavili s programom in svojimi dosežki.

Scena, navdihnjena z motivi učenke Luxi z vabila za valeto

Po fanfarah in slovenski himni so v svečanem mimohodu v dvorano prišli plesni pari in odplesali nekaj plesov, ki so se jih naučili v zgodnjih spomladanskih mesecih pod vodstvom trenerjev plesne šole MiranDance.

Napovedovalci iz vseh treh oddelkov 9. razreda Filip, Eva, Ajda, Maša ter Zoja in Jakob so prisotne goste, učitelje, druge delavce šole ter starše in ostale navzoče popeljali skozi predstavitve razredov, točke programa, nagovore in podelitve priznanj, slik in zahval staršem.

Prvošolca Aljaž in Zihao sta z deklamacijo Kosovelove pesmi Otrok s sončnico spomnila navzoče, kako so pred devetimi leti prvič vstopili v OŠ Prule s sončnico v roki, kar je tradicionalni sprejem za nove prvošolce.

Kako danes razmišljajo devetošolci sta povedala Filip z recitacijo Möderndorferjeve pesmi Tvoj svet in Brina, ki jo je ta pesem navdihnila za spis Moj svet.

Trio Pia in Nina na violinah in Filip z violončelom so zaigrali melodijo My heart will go on, na katero je Luxi poustvarila svoj baletni vložek.

Ob prebiranju Prešernove Glose so učenci pri pouku slovenščine razmišljali o tem, kaj pomeni sreča. Svoja razmišljanja so prebrali Lejla Naomi, Anja, Zoja, Luka je bral Jakovo razmišljanje, svoje pa še Tjaša in Adrijana.

Maks je deklamiral Prešernov Uvod h Krstu pri Savici. Učenci so ob tem izrazili upanje, da bodo tako kot Črtomir znali ostati zvesti svojim prepričanjem, koreninam in domovini.

Vsa dvorana je zapela Slakove Čebelice ob imenitni Janovi izvedbi na diatonično harmoniko.

Kot so se naučile v prvem letu šolanja, so dekleta 9. c odplesale koreografijo na pesem Hubba Bubba.

Ga. ravnateljica je s priložnostnimi in spodbudnimi besedami nagovorila učence, učitelje in starše. Naštela je vse učence vseh oddelkov, ki zaključujejo šolanje na OŠ Prule, ter vsem segla v roke in jim izročila spominsko mapo ter v njej pohvale in priznanja, ki jih je posameznik dosegel.

Galerija OŠ Prule pa je vsakomur poklonila lastno uokvirjeno likovno delo. Kako bogata je likovna ustvarjalnost, so si navzoči lahko ogledali na priložnostni likovni razstavi. Učenci pa so izdelali tudi zahvale za svoje starše in jih staršem med prireditvijo tudi izročili.

Učenka Tjaša je zapela pesem Born to be alive in z njo povedala, da je življenje enkratno in ga je potrebno izkoristiti ter zajemati  z veliko žlico. Pomembno je, da mladi postanejo samostojni in odgovorni posamezniki, ki razmišljajo s svojo glavo in skrbijo zase in za svoje ljubljene.

Glasbeni nastop na električni kitari je pripravil tudi Svit.

Ob zaključku programa pa je sledil še vrhunec. Ga. ravnateljica je podelila priznanja, pohvale in knjižne nagrade OŠ Prule najbolj uspešnim devetošolcem, bodisi odličnim vsa leta šolanja bodisi učencem, ki so v letošnjem šolskem letu dosegli srebrna in zlata priznanja na državnih tekmovanjih v znanju. Teh ni bilo malo, zlata priznanja so dosegli v znanju biologije, geografije, slovenščine, angleščine, računalniškega mišljenja in matematične logike, srebrna pa še pri logiki, fiziki, biologiji in matematiki. Kar 20 učencev je bilo tudi zlatih bralk in zlatih bralcev, za kar so si prislužili knjižno nagrado Društva Bralna značka Slovenije in spominsko priznanje.

Letošnja knjižna nagrada OŠ Prule

Skupinska slika najuspešnejših devetošolcev v času šolanja na OŠ Prule in v šolskem letu 2022/23

“Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika.” (Kitajski pregovor)

(Skupno 321 obiskov, današnjih obiskov 1)