DELAVNICA “OBLEKA NAREDI ČLOVEKA”

Vsi petošolci so si od ponedeljka, 10. 2. 2020, do srede, 12. 2. 2020, ogledali v Slovenskem gledališkem inštitutu na Mestnem trgu 17, stalno razstavo OBLEKA NAREDI ČLOVEKA.  Pod vodstvom kustosinje Sandre Jenko so opazovali in ugotavljali, kdo se skriva pod obleko, kakšnega stanu je, s čim se ukvarja …

Na delavnici so raziskovali, kako se je gledališki kostum razvijal skozi čas, kako danes nastajajo kostumi v gledališču ter kakšno sporočilnost lahko ima. Spoznali so, da je kostum samo kos oblačila, ki pravzaprav zaživi šele z igro.

Kostumograf na osnovi gledališkega ali filmskega scenarija pripravi kostume za igralce, statiste in druge nastopajoče v gledališki ali filmski uprizoritvi. K pripravi kostumov ga povabi režiser, ki mu predstavi ekipo igralcev v procesu nastajanja gledališke ali filmske uprizoritve.

 

Učenci so poskusili oživljati kostume in jim z igro dati pomen. Preizkusili so se v vlogi modelov in se prelevili v kuharje, kraljične, babice ….

Sledila je delavnica, v kateri so spoznali vloge modelov, garderoberjev, kostumografov in režiserjev.

Na razpolago so imeli kostume in svojo domišljijo. Bilo je zabavno, polno smeha in dobre volje. Spoznali so, da je kostum resnično zaživel takrat, ko so ga oblekli in ga s svojimi gibi, obrazno mimiko in gestami oživili.

Sledil je zadnji tretji del delavnice, kjer so petošolci po skupinah izdelovali kostum za izbrani model.

 

 »Ves svet je oder in vsi možje in žene zgolj igralci.« Shakespeare