KO ŠOLO PREPLAVIJO DECIMALKE ŠTEVILA π

Na OŠ Prule bo letos prvič potekalo praznovanje dneva števila π, zato dogodek pričakujemo s toliko večjim navdušenjem. Večina učencev se sprašuje, zakaj je število tako posebno. Približno 70 pa jih je sprejelo izziv: naučiti se čim več decimalk tega skrivnostnega števila.

Vsi »izzivalci« so se 11. 3. 2019 zbrali na šolskem tekmovanju v recitiranju decimalk števila π. Z deklamacijo so začeli pogumni prvošolci. Učenci višjih razredov so jim navdušeno zaploskali, ko so povedali 10 ali več decimalk. Ajda si jih je zapomnila kar 40!

Nato so nadaljevali učenci drugega in višjih razredov. Strokovna komisija je bila zelo zaposlena, saj je poleg tega, da je skrbno bdela nad povedanimi številkami, morala množično deliti piškote, pisala idr.

Učenci so na tekmovanje namreč prišli zelo dobro pripravljeni in so zlahka osvajali nagrade: za prvih 20 decimalk so dobili πškot; za prvih 50 πsalo; s prvimi 100 decimalkami pa so si prislužili πco.

Vse prisotne je  presenetila Dea, ki je postavila prulski rekord s pravilno povedanimi 235 decimalkami števila π. Drugo mesto je dosegel Dongliang, ki se je naučil prvih 133 decimalk števila π. Svit in Primož sta si jih zapomnila prvih 100, Rian pa je pravilno povedal 80 π-jevih decimalk, čeprav obiskuje šele 3. razred.

Prvi trije učenci so se uvrstili na tekmovanje v recitaciji decimalk števila π, ki ga skupaj prirejajo OŠ Brinje Grosuplje, OŠ Oskarja Kovačiča, Waldorfska šola Ljubljana in OŠ Prule, in sicer prav na dan števila π, torej 14. marca.

Ta dan bodo na OŠ Prule v popoldanskih urah potekale tudi delavnice za učence 6. in 7. razreda, v katerih bodo udeleženci na zabaven način spoznali mnoge skrivnosti števila π.

Želimo si, da bi  π navdušil naše mlade matematike in jim dal slutiti, da se za decimalkami skriva nekaj lepega, zanimivega, velikega.




 

(Skupno 289 obiskov, današnjih obiskov 1)