MEDGENERACIJSKO KUHANJE

V okviru nacionalnega projekta Drobtinica je letos potekalo »Medgeneracijsko kuhanje«. Prvošolci so z največjim veseljem povabili v šolo svoje stare starše in jih nestrpno čakali. 20. 10. 2023 so prišli. Pripeljali so se z vseh koncev Slovenije, nekateri celo iz tujine.

Po objemih so otroci svoje goste pozdravili z dvema pesmima, petje pa so spremljali z inštrumenti. Pozdravile so jih tudi učiteljice in jim povedale, kako pomembni so svojim vnukom; da so jim vzor in zavetje. Povabili so jih k skupni izmenjavi izkušenj.

Učiteljicam se zdi pravilno, da se mladi in starejši povezujejo, sodelujejo, si pomagajo in se učijo drug od drugega. Starejši imajo izkušnje in modrost, mladi pa pogum, igrivost in vedoželjnost.

Udeleženci medgeneracijskega kuhanja so se dogovorili, da bodo pripravljali jedi brez uporabe štedilnika. Dedki in babice so na mizo zložili vse sestavine in pripomočke ter recepte, ki so jih prinesli s seboj. Otroci so si nadeli predpasnike, si umili roke in priprava hrane se je začela.  Veliko je bilo  sekljanja, rezanja, izrezovanja, lupljenja, mešanja, mazanja, posipanja, nabadanja in še kaj. Otroci so pod budnim očesom babic spretno uporabili tudi nože. Mnogi prvič! Kakšno zadovoljstvo!

Nekateri so delali namaze, drugi solate, tretji zelenjavne mojstrovine, četrti sladice. Iz malo sestavin in s preprostimi recepti so ustvari pravo pojedino.

Sledili so letošnjemu motu Drobtinice, ki pravi, da je potrebno izkoristiti in porabiti ostanke hrane ter tako zmanjšati količino zavržene hrane. Svoje recepte za pripravo jedi iz ostankov hrane so gostje podarili učiteljicam, ki jih bodo poslale na Rdeči križ, tam pa jih bodo dali ljudem, ki jih bodo koristno uporabili.

Ko so mladi in starejši kuharski mojstri zaključili svoje delo, so pospravili za seboj. Pripravljene slane in sladke dobrote so zložili na pladnje, pogrnili mizo, nanjo dali cvetje ter jo bogato obložili. Bilo je videti čudovito in slastno. Omamno je dišalo. Vsaka skupina kuharjev je predstavila svojo jed. Pripravili so raznovrstne ribje, skutne, sirne in zelenjavne namaze, sestavljene solate, polnjene paradižnike, obložene kruhke, bučkine ladjice, sadno piškotne tortice, bananino kašo z medom, lončke z jogurtovim banananjamom, čokoladne kroglice, polnjene dateljne, sadna, zelenjavna, sirova in mesna nabodala ter še mnogo drugih dobrot.

Sledila je pokušina. Slišati je bilo pohvale in navdušenje. Mnogi so sklenili, da bodo katero od jedi pripravili tudi doma.

Vnuki in učiteljice so se poslovili od starih staršev in jim obljubili, da jih bodo še povabili, da bodo skupaj telovadili.  Za spomin in v zahvalo so jim vnuki dali sliko s svojim avtoportretom, ki so jo naslikali z voščenkami pri prvi uri likovne umetnosti.

Fotografije povedo vse …

Utrinki 1. a

Utrinki 1. b

Ko so se učenci poslovili od babic in dedkov, so obiskali kuharice in kuharja v šolski kuhinji. Ti so ves dan pomagali, ko so otroci potrebovali dodatne krožnike, žlice, vilice, lončke … Prvošolci so jim nesli pripravljene prigrizke in se jim tako zahvalili za podporo v tem dnevu. Bili so res prijazni, saj so pomili tudi vso posodo, ki so jo prvošolci uporabili za pripravo in pokušino jedi. Zahvaljujemo se tudi vodji šolske prehrane za pomoč in razumevanje.

(Skupno 245 obiskov, današnjih obiskov 1)