ČETRTOŠOLCI NA OBISKU V SLOVENSKEM ŠOLSKEM MUZEJU

Četrtošolci so se v petek, 20. 10. 2023, odpravili na ogled Slovenskega šolskega muzeja. Učiteljice so že pred odhodom učencem predstavile pravila obnašanja v kulturni ustanovi in potek dneva dejavnosti.

Zaradi prostorske stiske so bili učenci razdeljeni v 2 skupini. 4. a in 4. c-razred sta z ogledom pričela ob 8.30, 4. b pa ob 10.30. Obisk muzeja je bil sestavljen iz vodenega ogleda stalne razstave in učne ure naših babic in dedkov iz leta 1907 – Lepo vedenje. Učenci so spoznali, kako so se morali njihovi vrstniki pred sto in več leti obnašati na poti v šolo, v šoli in na poti iz šole domov ter kako so bili kaznovani, če so »šolske postave« kršili. Spregovorili so tudi o bontonu oziroma oliki. Preizkusili so se v pisanju s kredo na tablice in se spotoma naučili še nekaj francoskih besed.

Učencem je bil prikaz učne ure s strogo gospodično učiteljico zelo všeč, malo manj pa so bili navdušeni nad strogimi pravili in oblikami kaznovanja. Prejeli so napisane »šolske postave«, ki so jih morali doma predstaviti staršem. Ugotovili so, da je veliko pravil v uporabi še dandanes. Učenci, ki so upoštevali navodila gospodične učiteljice in uspešno opravili dane zadolžitve, so dobili posebno pohvalo za dobro opravljeno delo. Čas v muzeju je prehitro minil in učenci so se polni vtisov vrnili v šolo.

(Skupno 158 obiskov, današnjih obiskov 1)