Za vse učenke in učence, ki so naročeni na šolsko prehrano, imamo sijajne novice.
V šolski skupnosti smo se odločili, da bo v šolski jedilnik vsak mesec poskočilo nekaj jedi iz tujine. Na oglasni tabli ob vhodu šole in na vratih jedilnice bo slika kuharja. Ta bo imel na kapi narisano zastavo države, iz katere bo izviralo nekaj jedi, ki jih bomo ob določenih dnevih v tistem mesecu lahko okušali za zajtrk, malico ali kosilo. S projektom »Kuhinje sveta« smo začeli meseca januarja, ki je bil namenjen slovenski hrani, že naslednji mesec pa bodo na vrsti dobrote iz Francije. Uživajte in bon apetit!
RUSKA KUHINJA
Začel se je mesec ruske kuhinje.
Učenec Leonid Krestev, ki prihaja iz Rusije, je izdelal plakat, na katerem so v cirilici napisana imena ruske prehrane, ki jo bodo učenci okušali v tem mesecu, s kratkimi opisi.
V večino ruskih jedi je vključena začimba koper. Glede na statistiko pravi Rus poje kar 1,6 kg kopra, kar je za cel kovček zelišča (Spletni vir: https://rusija.si/rusija_od_a_do_z/17/koper_narodni_ponos_rusije/). V četrtek, 6. 2. so lahko učenci pri kosilu poskusili začimbo koper v kremni juhi iz zelene. Za glavno jed je bil ocvrt oslič in priljubljena ruska solata iz majoneze in zelenjave.
14. 2. 2020: BORŠČ– klasična ruska juha iz krompirja, zelenjave in rdeče pese; piroški – majhno kvašeno pecivo z nadevom; malinov čaj.
ITALIJANSKA HRANA
29. 3. : ITALIJANSKA RIŽOTA
Foto: Tara Bračun, 9. b
KITAJSKA HRANA
4. 4. PIŠČANEC Z INDIJSKIMI OREŠČKI, KITAJSKI REZANCI
Foto: Tara Bračun, 9. b
8. 4. PIŠČANEC Z GAMBERI, RIŽ, KITAJSKO ZELJE
18. 4. MONGOLSKO MESO, RIŽ, KUMARE V SOLATI
24. 4. MINJONSKA JUHA, PIŠČANEC Z ANANASOM, RIŽ, KITAJSKO ZELJE in: KITAJSKE PALIČICE!
GRŠKA HRANA
7. 5. MARINIRAN PIŠČANEC PO GRŠKO IN ZELENJAVA NA ŽARU, KROMPIR V KOSIH, GRŠKA SOLATA
Foto: Tara Bračun, 9. b
16. 5. STIFADO – TELETINA S POROM, ZDROBOVI CMOKI, ZELENA SOLATA S FETA SIROM
Foto: Tara Bračun
20. 5. GRŠKE LADJICE – MARELIČNO/VANILIJEV PRELIV, SADNI ČAJ (malica)
22. 5. GRŠKA PIŠČANČJA NABODALA, TZATZIKI, RIŽ, KUMARIČNA SOLATA
29. 5. 2019 GRŠKE TESTENINE S SIROVO OMAKO IN PEČENIMI PAPRIKAMI, GRŠKA SOLATA
BALKANSKA KUHINJA
5. 6. PASULJ
14. 6. BOSANSKI LONEC