ZLATI BRALEC, ZLATA BRALKA

V četrtek, 23. maja, je Društvo Bralna značka Slovenije pripravilo osrednjo zaključno prireditev za zlate bralke, zlate bralce, to so osnovnošolke in osnovnošolci, ki so vseh devet let brali za bralno značko.

Triindvajset devetošolcev Osnovne šole Prule se je napotilo proti Cankarjevem domu, kjer je skoraj 1300 zlatih bralcev z vse Slovenije in slovenskega zamejstva v Italiji prisluhnilo programu, ki ga je duhovito povezoval pisatelj, prevajalec in humorist Boštjan Gorenc Pižama. Zbrane so nagovorili generalna sekretarka Manca Perko, ki je prebrala tudi pozdrave predsednika Marka Kravosa. Mladim bralcem so čestitali še minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda, predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije Darja Groznik, direktor Prodaje poslovni trg v družbi Telekom Slovenije Primož Kučič in direktorica Javne agencije za knjigo RS Katja Stergar. Vsi so poudarili pomen branja – kako lahko le z branjem razvijamo kritično mišljenje, razgledanost, empatijo, potujemo v različne svetove, iščemo sebe, se smejemo in jočemo …

Zlate bralke in zlati bralci bodo na valeti za nagrado prejeli knjigo Črv Oto in druga golazen Lovra Matiča oz./in Tomaža Lavriča. Kako je od idejne zasnove do izida knjiga nastala, sta v pogovoru s Pižamo zbranim predstavili urednici Mladinske knjige Irena Matko Lukan in Tanja Komadina.

Glasbena gosta sta bila UM & KUNA, mojstra improvizacije, ki sta s pomočjo naključnih besed v rapu tvorila rime oz. sestavila pesem ter vključila tudi mlade v dvorani.

Prulski zlati bralci so tako kot skoraj 6000 osnovnošolcev v devetih letih prebrali (vsaj) 45 knjig, za kar jim čestitamo! Naj ljubezen do branja traja še naprej.

(Skupno 171 obiskov, današnjih obiskov 1)