FILM VALETA 2024

Devetošolci Osnovne šole Prule so se v sredo, dvanajstega junija, z bogatim kulturnim programom poslovili od Osnovne šole Prule. Vabilo v obliki vstopnice je najavljalo prav poseben dogodek – valeto v znamenju filma: obiskovalce je po poti v šolsko telovadnico filmski trak s fotografijami devetošolcev popeljal v njihovo rano otroštvo, filmska je bila scena, igrala in pela je filmska glasba, vse skupaj pa je »posnela« filmska ekipa. A vse se je začelo, kot se mora – s plesom.

Plesalci so v telovadnico prišli ob znameniti Straussovi koračnici Radetzky marš.

Plesali so v dveh skupinah, vsi pet plesov: otvoritveni ples, angleški valček, disco swing, bachato in četrto sliko četvorke.

Odlično so se odrezali!

Začelo se je! Filmska ekipa je začela s snemanjem filma Valeta 2024.

In kot se za film spodobi – začne se, ko udari filmska klapa …

… in zaigra znana pesem iz 20-Century Fox.

»Udobno se namestite, izklopite mobilne naprave in uživajte ob ogledu,« sta zbrane pozdravila Čarna in Gašper ter napovedala ravnateljico, go. Majo Mehle.

Ga. Maja Mehle je nagovorila devetošolce, njihove starše, učitelje, druge delavce šole in ostale obiskovalce.

Brina in Jaša sta razložila, kaj vse filmskega čaka nastopajoče in obiskovalce.

Instrumentalisti so vse popeljali na gorenjsko podeželje s skladbo Cvetje v jeseni.

Slovenski filmi prinašajo nostalgijo. Lucija Vita in Leonora sta še dodali, da imajo podoben učinek tudi animirani filmi, ki nas spomnijo na otroštvo, ki bi moralo biti lepo prav za vsakega otroka.

Tako vsaj pravi Pavčkova pesem Vsi otroci imajo pravice, ki so jo deklamirali Urša, Maša, Lev in Ažbe.

Ob Valentinovi klavirski spremljavi iz filma Boter je obiskovalcem zastajal dih ob Čarninem plesu na svili.

Sara in Ulla sta povzeli plesno-glasbeno točko in napovedali instrumentalno skladbo.

Po takih in drugačnih poteh je zbrane popeljal šofer gospodične Daisy oz. skladba iz komične drame – Driving Miss Daisy.

Neža je napovedala predstavitev razredov.

9. a-razred se je predstavil tako, da je vsak učenec sosedu podelil krono in pojasnil namen.

9. b je svojo razredno dinamiko upesnil v priredbi Na kmetiji je lepo.

Petje je s harmoniko spremljal Oskar.

9. c je razred predstavil v formatu TV-reklame – torej zakaj najeti 9. c, v čem so dobri.

Poleg športa, glasbe in mislecev so dobri tudi v likovni umetnosti.

Devetošolci so posneli skupni film o dogajanju na šoli.

Sara Katarina in Nikita sta z osrednjim govorom valete na kratko povzeli šolanje in ga primerjali s filmom. Zahvalili sta se staršem, učiteljem in vsem delavcem šole. Posebej pomenljiva je bila tale misel: »Spoštovane učiteljice in učitelji, hvala, ker nam niste prehitro odvzeli domišljije, ki nam je ves čas dajala občutek, da živimo kot v filmu. Skupaj z nami ste ga potrpežljivo režirali, da se je končal srečno.«

Učiteljem so podelili almanah, ki jih bo še dolgo spominjal na generacijo 2015–2024.

Mamicam so podarili vrtnico, očetom pa stisk roke.

Vokalna skupina je ob spremljavi Sare na klavirju zapela pesem iz filma Mama Mia Sliping throw my fingers.

 

Sofia in Noah sta napovedala šolskega knjižničarja, ki je podelil knjižno nagrado zlatim bralcem. Kar 23 učencev je prejelo pesniško zbirko Tomaža Lavriča Mali črv Oto in druga golazen.

Alina je napovedala gospo ravnateljico, ki je izpostavila, na katerih področjih so bili letošnji devetošolci uspešni: ne le pri tekmovanjih iz znanj, temveč tudi na kulturnem in športnem področju ter pri delu v razredni in šolski skupnosti ter v šolskem parlamentu. Povedala je, da bodo učenci prejeli priznanja s šolskih in območnih tekmovanj, pohvale za učni uspeh Osnovne šole Prule in Mestne občine Ljubljana, pohvale za sodelovanje pri športnih tekmovanjih, v pevskem zboru ali na likovnem področju. Devetošolci, ki so v vseh devetih letih dosegli odličen učni uspeh, bodo prejeli knjižno nagrado. Učenci z najvidnejšimi dosežki na državni ravni bodo posebej omenjeni. Prav vsi učenci pa bodo dobili posebno darilo, ki ga je pripravila Galerija OŠ Prule s sofinanciranjem Šolskega sklada – uokvirjena slika – izdelek, ki je nastal pri likovni umetnosti. Prav tako bodo prejeli tudi almanah, ki so ga pripravili sami.

Čarna in Gašper nista mogla verjeti, da se »snemanje« končuje in da grejo vsi po svoje. Preden pa to preverijo pri snemalni ekipi, gredo Vsak po svoje s petjem devetošolk in igranjem instumentalistov.

Snemalna ekipa je ugotovila, da so kadri dobri in da je vse potekalo, kot mora. Povabili so nastopajoče na oder, obiskovalce pa na prigrizek in klepet v glasbeno učilnico.

Letošnji devetošolci so tudi z valeto pokazali, kako vsestranski so: z umetniški točkami so pokazali talent, znanje, timsko delo, samostojnost in kreativnost. Če pa vse podkrepimo še z besedami Sare Katarine in Nikite ˝Vemo, da bomo lahko s takimi temelji uspešno premagovali izzive tudi v naslednjih delih naše nadaljevanke˝ se nimamo česa bati.

Srečno, generacija 2015–2024!

(Skupno 255 obiskov, današnjih obiskov 1)