LIKOVNA KOLONIJA MLADIH 2024

V petek in soboto, 7. in 8. junija 2024, je na šoli potekala že druga Likovna kolonija mladih, ko se je 69 likovnih navdušencev od 4. do 9. razreda dva dneva družilo ob likovnem ustvarjanju.

 

Po uvodnem skupnem delu v glasbeni učilnici so se mladi ustvarjalci razdelili v skupine glede na izbrano slikarsko tehniko in se skupaj s svojimi mentorji podali na likovno ustvarjanje z akrilnimi barvami na platno, s temperami, akvareli in s pasteli pa na papirjih večjega formata.

Vsak ustvarjalec se je sam odločil, kako bo v jeziku barv in barvnih odnosov naslikal svojo zgodbo o mogočnosti dreves, njihovem pomenu in vlogi v našem vsakdanjem življenju in vplivu na naš prečudovit planet Zemlja.

 

Popoldne se je hitro prevesilo v večer, ko so se vsi udeleženci veselo sladkali z najboljšimi palačinkami, ki jih naredijo šolski kuharji in so jih 200 spekli že vnaprej. Da pa jih ne bi prehitro zmanjkalo, so v gospodinjski učilnici spretne roke naših učiteljic in ene mame še dodatno pekle palačinke in razveselile najbolj lačne sladkosnedneže.

 

Posebna čarovnija se je zgodila po večerji, ko smo pripravili kurišča za taborni ogenj. Zanimanje za pripravo je bilo s strani učencev res navdihujoče. Nekaj izkušenih tabornikov je vodilo ostale, kako se iz časopisnega papirja, trsk in drv pripravi osnova, ki so jo nato s pomočjo netilne vrvice in vžigalnika tudi zakurili. Učinek ognja je tudi tu deloval zelo prvinsko in večina otrok se je zelo hitro zbrala ob njem in si s pomočjo dolgih palic nad žerjavico spekla tvist oz. taborniški kruhek.

Sproščujoče je bilo poslušati tlenje žerjavice in obračanje palic ter njihove pogovore, ko so ugotavljali, kdaj je testo pečeno, kako okusno je in kako fino se imajo.

 

Večernega druženja pa še ni bilo konec, saj se je na drugi strani igrišča odvijal film Poletje v školjki in v kinu pod zvezdami so nekateri uživali še bolj, ko so dobili tudi slastne in sveže pečene kokice. Po večerni higienski rutini je sledilo spanje v vseh treh telovadnicah, ko so mentorice poskrbele za umirjeno in sproščujočo glasbo in nočno dežurstvo vse do jutranjih ur, ko je spet posijalo sonce, da so se mladi zaspanci lažje zbudili, umili in pospravili telovadnice.

 

Po zajtrku so se vsi spet povezali s svojo skupino in nadaljevali z likovnim ustvarjanjem vse do kosila, ko je bila na meniju najboljša »Pizza, da te kap«. Potem je bilo potrebno pospraviti vse prostore, material in pripomočke, svoje likovne stvaritve pa opremiti še s kartončki, na katerih so ustvarjalci navedli svoje ime in razred, dodali še naslov slike in slikarsko tehniko, v kateri so ustvarjali.

 

Likovna kolonija se je zaključila s skupinsko razstavo vseh nastalih likovnih del, na ogled so prišli starši, sorodniki, prijatelji in znanci.

Vodja likovne kolonije Suzana Zgonec je v zaključnem govoru spomnila, da je letos že deseto leto obstoja Galerije OŠ Prule in da se je v tem času zvrstilo mnogo likovnih razstav, likovnih in ustvarjalnih delavnic in drugih kulturnih dogodkov in da je likovna kolonija tudi del te zgodbe. Zahvalila se je vsem sodelujočim mladim ustvarjalcem za njihove izvirne likovne ideje, njihovim staršem, da so jim dovolili biti del te zgodbe, ter vodstvu šole za vso podporo pri izvedbi kolonije.

Velika in prav posebna zahvala pa gre še vsem učiteljicam mentoricam, ki so s prostovoljskim delom odlično opravile vse zastavljene aktivnosti: Sabina Bauer, Laura Belak, Mojca Brnot Kastelic, Andreja Golob, Veronika Habič, Teja Habjanič, Rebeka Hudovernik, Andreja Kovačić, Nataša Kropovšek, Patricija Pirc, Vesna Ražman, Mirjana Škrabec, Suzana Zgonec in Barbara Kelb, zunanja strokovna sodelavka v Svetu galerije OŠ Prule.

 

Udeležba na koloniji je bila za vse udeležence brezplačna, saj je šola skupaj z mentorji poskrbela za prostor,  hrano in pijačo ter za material in pripomočke za likovno ustvarjanje. Poleg razvijanja ustvarjalnosti na likovnem področju in širjenja pozitivnega odnosa do likovne umetnosti so udeleženci pridobivali tudi nove izkušnje in si izmenjali različna mnenja in poglede na svet. Ob pestrem kulturnem druženju in zabavnem večernem delu so spoznavali tudi drug drugega, spletali nove prijateljske vezi in na vsakem koraku se je čutilo prijetno razpoloženje, sproščeno vzdušje in veliko pozitivne energije.

“KO DOMIŠLJIJA IN USTVARJALNOST DOBITA KRILA”

 

 

(Skupno 221 obiskov, današnjih obiskov 1)