PUŠKINOV DAN

V četrtek, 6. 6. 2024, se je skupina učencev izbirnega predmeta ruščina 2 in 3 odpravila na OŠ n. h. Maksa Pečarja, ki je gostovala tokratno že 7. obeležje Puškinovega dne.

Aleksander Sergejevič Puškin, ki se je rodil prav 6. 6. 1799, je utemeljitelj sodobnega ruskega jezika in je podobno kot njegov slovenski kolega, poet France Prešeren, dokazal, da se lahko v ruščini (Prešeren seveda v slovenščini) lahko piše tudi visoko poezijo. Tako je 6. junij tudi dan ruskega jezika.

Osnovnošolci, ki se učijo ruščino, se prek pesmi, petja, običajev in iger družijo, izmenjajo izkušnje in se poveselijo. Letos je bilo to srečanje namenjeno tudi zaključku mini projekta – Друг по переписке, znotraj katerega so si učenci OŠ Maksa Pečarja in učenci OŠ Prule dopisovali še na klasičen način – vsak je enemu posamezniku napisal dve pismi. V četrtek so se prvič srečali.

Zbrane je pozdravila učiteljica ruščine in španščine ter gostiteljica Mojca Ekart Dvoršak.

Učenci obeh šol so deklamirali Puškinovo pesem Сказка о мертвой царевне и о семи богатырях. Učenci OŠ Črnuče so pripravili kratko dramsko igro Репка.

Letos je bil v »glavni vlogi« čaj, saj ima pitje časa v Rusiji dolgo tradicijo. Ga. Aksana Helyasina, ki prihaja iz Belorusije, je pokazala, kako se pripravi čaj s samovarom, ter povedala veliko zanimivega.

Pili smo Ivan čaj, tj. sibirski čaj iz cedre, in črni čaj.

Črnuški osnovnošolci so pripravili okusne sirnike, ruske skutne palačinke, s sadnim prelivom.

V skupinah so se podučili o tem, kaj lahko jemo ob čaju, in to tudi poskusili: suške ali baranke oz. bublike, ptičje moloko, tulske medenjake in pastilo.

Glavna »sestavina« pitja čaja je dobra družba. Začetno zadržanost so poleg čaja in slaščic pregnale razne igre (lomilec jezika, pantomima).

Prulski osnovnošolci so glasno prebrali pesem Бутерброд, črnuški pa slovensko, ki so jo sami napisali.

Po dvournem druženju so učenci prejeli potrdilo o opravljeni ruski bralni znački Читать – это круто! Srečanje se je zaključilo s skupnim petjem že znane Голубой вагон.

(Skupno 88 obiskov, današnjih obiskov 1)