EKSKURZIJA V SALZBURG

V soboto, 25. novembra 2023, so se učenci, ki obiskujejo izbirni predmet nemščina in poskusi v kemiji, odpravili na ekskurzijo v Salzburg.

Polni pričakovanj so se na avtobus vkrcali ob 6. uri zjutraj. Pot jih je vodila skozi karavanški predor, od Beljaka naprej pa po turski avtocesti, ki s številnimi tuneli in viadukti preči Narodni park Visoke Ture. Prvi postanek so naredili na postajališču Landzeit Tauernalm pri kraju Flachau, kjer jih je pričakalo pravo zimsko presenečenje.

Po prihodu v mesto Salzburg so si učenci sprva ogledali notranjost stolnice sv. Ruperta in Vergilija s krstilnim kamnom, pri katerem je bil leta 1756 krščen Wolfgang Amadeus Mozart. Nato je sledil sprehod do Mozartovega kipa in po znameniti nakupovalni ulici Getreidegasse do Mozartove rojstne hiše. Posebno doživetje je bil obisk muzeja Haus der Natur, kjer so se učenci poglobili v svet narave in znanosti. Ogledu naravoslovno-tehničnega muzeja je sledil vzpon z vzpenjačo na trdnjavo Hohensalzburg. V grajskem muzeju so učenci odkrivali zgodovino trdnjave in širšega območja Salzburga. Spoznavanje Salzburga so zaključili z obiskom tradicionalnega božično-novoletnega sejma Salzburger Christkindl Markt, kjer so se okrepčali s tradicionalnimi salzburškimi dobrotami in uživali v prazničnem vzdušju. Med vožnjo proti domu so se pomerili v kvizu, pri katerem so izkazali pridobljena znanja o Avstriji in njenih znamenitosti. Domov na Prule so se vrnili malo pred osmo zvečer, prijetno utrujeni, a polni novih znanj in lepih vtisov.

Prvi postanek na poti čez zasnežene Visoke Ture.

Pred salzburško stolnico je že potekal tradicionalni božično-novoletni sejem Salzburger Christkindl Markt.

 

Sprehod do Mozartovega spomenika, trga z najstarejšo lekarno in najmanjšo hišo v mestu in nato do Mozartove rojstne hiše.

Obisk Hiše narave s številnimi tematskimi sobami in eksperimenti, ki nudijo veliko priložnosti za učenje in druženje.

Ogled cerkve sv. Petra in starega pokopališča s katakombami ob vznožju skale, na kateri stoji salzburška trdnjava.

 

Vožnja z vzpenjačo na trdnjavo Hohensalzburg in ogled grajskega muzeja.

(Skupno 219 obiskov, današnjih obiskov 1)