Začetki

Poslopje Osnovne šole Prule je bilo zgrajeno leta 1911 po načrtih mestnega arhitekta Cirila Metoda Kocha. V njem je prostore dobila na novo ustanovljena Četrta (IV.) mestna deška ljudska šola, ki se je ponašala z enajstimi učilnicami z visokimi okni, telovadnico, kopalnico, ordinacijo za šolskega zdravnika in šolsko knjižnico. Opremljena je bila s centralno kurjavo in sistemi za odplakovanje ter zračenje. Šola je bila za tisti čas zelo moderna. Zgrajena je bila v secesijski maniri, materiale zanjo so dobavili iz celotne monarhije. Ploščice, ki še danes krasijo tla šolskih hodnikov, so madžarske, železni nosilci za stopnice in ostalo železo iz zgornještajerskih železarn, kamen, iz katerega so izklesane stopnice, je najverjetneje pohorski.

Za šolo se je raztezal velik, ograjen, skoraj simetričen botanični vrt, na katerem so učenci gojili in preučevali »poljske, lepotične in strupene rastline«.

Septembra 1911 je šestrazredno IV. mestno deško ljudsko šolo obiskovalo 295 dečkov.

Prvi ravnatelj – reklo se mu je »šolski vodja« – je postal Janez Levec. Mestni svet je šoli dodelil tudi »pomožen razred«, oddelek za učence s posebnimi potrebami, ki mu je g. Levec posvetil posebno pozornost.

Poleg veroučitelja je na šoli poučevalo še šest učiteljev, usposobljenih za obrtno-trgovske predmete. V stavbi je bila namreč tudi strokovna obrtna nadaljevalna šola za umetelne in oblačilne obrti. Učitelji so se zbirali v prostoru, ki se mu je tedaj reklo učiteljska posvetovalnica. Poleg branja, pisanja, računstva z geometrijo, nemščine, verouka in nazornega pouka, so pri pouku ocenjevali tudi vedenje, pridnost in zunanjo obliko pismenih izdelkov.

Že v tistih časih so bdeli nad zdravjem učencev; vsakih 14 dni je dečke pregledal šolski zdravnik ter jim svetoval glede nalezljivih bolezni, negovanja zob, prezračevanja sob. Enkrat na leto je potekalo cepljenje proti kozam.

V šolski kopalnici je bilo 18 tušev. V njej se je po enkrat na teden v okviru telovadbe okopal vsak razred.

Učenci in učitelji so imeli med letom več vaj izpraznitve šole, če bi prišlo do požara ali drugih naravnih katastrof.

Slika 1: Podpisi šolskega vodje in učiteljev, ki so poučevali na IV. mestni deški ljudski šoli ob njeni otvoritvi (Vir hrani ZAL.)

 

Slika 2: Skica šolskega vrta in dvorišča (Vir hrani ZAL.)

          Na številski trak              Čas 1. svetovne vojne

 

(Skupno 510 obiskov, današnjih obiskov 1)