V novi državi

Po kapitulaciji Avstro-Ogrske je ob koncu leta 1918 sledila ustanovitev Države SHS ter nato Kraljevine SHS. Učenci in učitelji IV. mestne deške ljudske šole so se z nastopom miru spet lahko vrnili v svoje poslopje na Prulah. Z novim političnim sistemom se je spremenil šolski predmetnik. 20. januarja 1919 so z odredbo Višjega šolskega sveta odpravili pouk nemščine iz vseh javnih ljudskih in meščanskih šol. Predpisane ure nemščine so na Prulah v prvem povojnem šolskem letu nadomestili z urami slovenščine, saj mnogi otroci zaradi številnih prekinitev in otežitev pouka v vojnem času niso znali pisati in brati. V tem obdobju je učencem za cel teden odpadel pouk. Učitelji namreč niso imeli časa poučevati, saj so morali žigosati bankovce nove kraljevine. Februarja 1919 je bilo celotno ljubljansko učiteljstvo poslano na tečaje srbohrvaščine, ki se je začela poučevati v naslednjem šolskem letu.

Z ustanavljanjem meščanskih šol so na ljubljanskih deških šolah ukinjali 6. razred. Tako je šola Prule postala petrazrednica z enim oddelkom vsakega razreda. V celotno drugo nadstropje se je naselila I. meščanska deška šola, zato je zmanjkalo prostora za pomožno šolo, ki se je morala preseliti na II. mestno šolo na Zoisovo cesto. Janez Levec je ostal ravnatelj obeh zavodov vse do leta 1924.

 

Slika 4: Iz Inventarne knjige je razvidno, da so v ravnateljevi pisarni cesarsko sliko s podobama kralja in kraljice zamenjali 20. januarja 1920. (Vir hrani ZAL.)

  Na številski trak              Spet svetovna vojna

 

(Skupno 114 obiskov, današnjih obiskov 1)