KULTURNI DAN ZA UČENCE OD 6. DO 9. RAZREDA V SLOVENSKI FILHARMONIJI

V sredo, 22. marca 2023, so si učenci od 6. do 9. razreda v Slovenski filharmoniji ogledali glasbeno matinejo Glasbene mladine Slovenije z naslovom  Zgodba o pesmih, ki spremljajo delo. Učenci so spoznali značilnosti delovnih pesmi in njihov pomen. V dvorani Marjana Kozine so slišali skladbe Shosholoza, Lepo je pomlad na svet, The Wellerman, Banana Boat Song, Didn’t My Lord deliver Daniel, Mlatiči, Pesem nosačev žita in Internacionala.

Vsi učenci so v šoli reševali naloge z učnega lista, obnovili so znanje o vokalni glasbi, poslušali glasbene primere delovnih pesmi in prebrali intervju o glasbeni skupini Joker out.

Učenci 6. in 7. razreda so si ogledali nekaj kulturnih znamenitosti na poti do Slovenske filharmonije. Učenci – vodje so po opisnem »zemljevidu« usmerjali učence do znamenitosti in jih seznanjali z njihovimi značilnostmi. Obiskali so Trnovsko cerkev, Plečnikovo hišo, glasbeno šolo Vič-Rudnik, Zoisovo palačo, Cerkev Sv. Jakoba, Herkulov vodnjak, Križanke, Ilirski steber, kipe slavistov in glasbenikov, Glasbeno matico, Slovensko matico in Univerzo v Ljubljani. Učenci 8. in 9. razreda so se podali na Ljubljanski grad.

Učenci so izvedeli, da Zbor Slovenske filharmonije v sklopu svojih abonmajskih ciklov pripravlja koncerte, na katerih izvaja a cappella in vokalno-instrumentalno glasbo ter redno sodeluje pri izvedbi vokalno-instrumentalnih del z orkestrom Slovenske filharmonije.  

Franci Krevh, član orkestra SF in tolkalne skupine SToP, je program povezoval na učencem duhovit način, duhovit je bil tudi zbor z animacijo k izbranim skladbam. Učenci so sodelovali z odgovori in gibno. Predstavili so jim posamezne pevske glasove, ženski, moški, mešani zbor in moški oktet. Dirigentka Jerica Bukovec je doživeto izvajala pevski program. 

(Skupno 265 obiskov, današnjih obiskov 1)