KULTURNI DAN ZA UČENCE OD 2. DO 5. RAZREDA V CANKARJEVEM DOMU

V torek, 4. aprila 2023, so si učenci od 2. do 5. razreda v Cankarjevem domu ogledali simfonično matinejo Glasbene mladine Slovenije Orkester, Peter in volk. Najprej so slišali Cvetlični valček, glasbo iz prvega dejanja znamenitega baleta Hrestač, ki ga je napisal ruski skladatelj Peter Iljič Čajkovski, in nato simfonično pravljico za bralca in orkester, Peter in volk, v kateri je skladatelj Sergej Prokofjev z glasbenimi sredstvi upodobil osebe in njihove dogodivščine.

Prvi dve uri pouka so učiteljice namenile spoznavanju vsebine pravljice o Petru in volku, simfoničnega orkestra in skupin glasbil, ki ga sestavljajo, ter značilnostim klasičnega baleta.

Ob spremljanju koncerta so mladi poslušalci spoznali tudi nekatere glasbene pojme, kot so orkester, dirigent, partitura, godala, pihala, trobila, tolkala in brenkala.

Vsebine jim je približal povezovalec Tadej Pišek, ki se kot dramski igralec uveljavlja tako v gledališču, filmu kot tudi na radiu in televiziji.

Simfonični orkester Slovenske filharmonije, ki je eden najstarejših orkestrov na svetu, je vodila mlada dirigentka Mojca Lavrenčič, ki je s prepričljivo interpretacijo navdušila občinstvo.

Ob branju zgodbe so si učenci ogledali nekaj ilustracij Matjaža Schmidta. Ob odlični glasbi so pričakovali nekoliko več pestrega dogajanja na odru.

Učenci so se v dvorani in na poti spoštljivo vedli, nastopajoče so nagradili s ploskanjem.

V glasbeni pravljici hudobni volk požre ubogo račko in samo pogumni deček Peter se upa volku postaviti po robu. Z zvijačo ga ujame in odpelje v živalski vrt …

(Skupno 204 obiskov, današnjih obiskov 1)