OBISK POSTOJNSKE JAME

Petošolci so si v torek, 21. 3. 2023, ogledali Postojnsko jamo, biser Dinarskokraške pokrajine. Pred ogledom jame jih je pričakal direktor Postojnskega parka, g. Batagelj. Po predstavitvi Parka Postojnska jama so se učenci s podzemnim vlakcem zapeljali po 3, 7 km dolgi poti, na kateri so opazovali čudovit jamski svet, ki ga je oblikovala reka Pivka. 

Mogočen podzemni raj, ki so ga skozi milijone let oblikovale drobne kapljice, so lahko pobližje spoznali z daljšim sprehodom. V podzemnem svetu so imeli priložnost opazovati tudi mladiče človeške ribice.

Po ogledu jame so si ogledali še Vivarij s številnimi jamskimi živalcami. Vodič jim je povedal, kako hranijo človeške ribice ter kako skrbijo za posamezne živali. Spoznali so zgradbo močerila, iskali so jamske hrošče, polže in osličke. Je bila med njimi tudi kakšna strupena živalca? Seveda.

Po ogledu Vivarija so ob filmu ponovili celotno doživetje ob filmski predstavitvi, si ogledali zbirko metuljev celotnega sveta ter razstavo Expo – Življenje v milijardah let, ki prikazuje značilnosti posameznih geoloških obdobjih s pomočjo časovnega traku. Videli so primerjave lobanj in velikosti možganov od neandertalca do današnjega človeka, modele ledenodobnih živali, razne fosile …

Učenci so bili navdušeni in hkrati tudi malce žalostni, ko se je naravoslovni dan kar prehitro končal.

 

(Skupno 177 obiskov, današnjih obiskov 1)