DOM NEKOČ

V ponedeljek, 13. 3. 2023, so učenci 2. c-razreda v okviru naravoslovnega dne obiskali Mestni muzej v Ljubljani, 14. 3. 2023 pa še učenci 2. a- in 2. b-razreda. Sodelovali so na izkustveni delavnici na temo Dom nekoč.  

Učence je sprejela gospa Magdalena, ki je spala celih 70 let. Ko se je prebudila, je bila zelo presenečena, saj je bilo pred 70 leti marsikaj drugače. Pripovedovala jim je o starih časih.  
Učenci so spoznali, kako so opravljale gospodinjska opravila njihove prababice, ko še ni bilo električnih pripomočkov in s čim so si pomagale pri hišnih opravilih. Ugotavljali so razlike in podobnosti z današnjim časom.  

Spoznali so, kako so nekoč prali in likali perilo. Ženske so umazano perilo najprej skuhale v velikih loncih, potem pa so ga odnesle do reke, potoka ali izvira, kjer so ga na perilnikih namilile, podrgnile in v vodi izprale do čistega. Nato so perilo obesili na vrvico, da se je posušilo. Ko je bilo perilo suho, so ga polikali z likalniki, v katerih je bila žerjavica. 

Če se je na nogavicah pojavila luknjica ali na srajci odpadel gumb, so prababice seveda luknjice zakrpale in gumb prišile nazaj. Tudi učenci so se naučili šivati gumbe. 

Tla v hišah prababic in pradedkov so bila večinoma iz lesa. Ko so jih čistili, so klečali na kolenih. Za čiščenje so uporabljali sirkove krtače. Čevlje so čistili s krtačo in pasto za čevlje. 

Učenci so s starinskimi mlinčki mleli kavo in orehe ter se poskusili v peki piškotov. Testo so razvaljali, z modelčki oblikovali piškote in jih z različnimi začimbami tudi okrasili. Na koncu so se osvežili še z limonado, ki so jo pripravili čisto sami. 

 

 

(Skupno 178 obiskov, današnjih obiskov 1)