DAN ŠTEVILA π

14. marca, na dan mednarodnega dne matematike, smo zdaj že tradicionalno pripravili matematično srečanje sedmih šol: Osnovne šole Brinje Grosuplje, Osnovne šole Oskarja Kovačiča, Osnovne šole Leskovec pri Krškem, Evropske  šole Ljubljana, Osnovne šole Preska, Srednje šole za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo in Osnovne šole Prule.

Buffonov poskus

Predstavitev Buffonovega poskusa

Po uvodnem Buffonovem poskusu, ki so ga izvajali učenci Osnovne šole Oskarja Kovačiča, so udeleženci lahko izbirali med različnimi delavnicami. V jezikovni so pisali šaljiva besedila s π-ji, sestavljali besedila na podlagi matematičnih računov ter se preizkusili v πeziji. V delavnici Calculator Words je kalkulator spregovoril z besedami v različnih jezikih. Športniki so se preizkusili v zbijanju decimalk števila π, glasbeniki v matematični pesmi Heπ, ustvarjalci so izdelovali unikatni matematični nakit ali zapestnice prijateljstva, dijakinji Srednje šole za kozmetiko, farmacijo in zdravstvo pa sta udeležence delavnice olepšali po matematično. Bolj zagrizeni matematiki so odkrivali lastnosti Pascalovega trikotnika, se rešili iz π-jeve sobe pobega oziroma spoznali matematične čarovnije.

Delavnica Matematične čarovnije

Glasbena delavnica

Ustvarjalna delavnica

Matematični nakit

Matematične zapestnice prijateljstva

Zbijanje decimalk števila π

Da je π lahko tudi slasten in mamljivega vonja, so dokazali MasterChefovci, ki so se pomerili za naziv MasterChef π-jevih mojstrovin. Osvojila ga je ekipa iz Osnovne šole Preska.  

 

Ekipo OŠ Prule so predstavljali Maj, Ela in Masai iz 6. razreda.

Delavnicam je sledila prireditev, ki so jo otvorili bobni in šifrirano sporočilo.

Voditelja Čarna in Filip sta se spraševala, zakaj je na odru velika črna magična matematična škatla ter komu je namenjena.

Voditelja Filip in Čarna

Nagovor ravnateljice, ge. Maje Mehle

Med prireditvijo se je izkazalo, da je namenjena tako šefom – v njej se je namreč skrival govor ravnateljice OŠ Prule, ge. Maje Mehle – lego navdušencem, športnikom, znanstvenikom kot zaljubljenim. Voditelj Filip je svojo izbranko želel najti v Zmenkarijah. Med tremi dekleti je na podlagi njihovih odgovorov izbral dekle, ki »se mu je zdelo realno, s katero bi gotovo razrešil vsak problem, ki bi imelo rado neznanke, še posebej, če so pozitivne, ki bi hotela, da je njen izbranec konstanta«. Skrbelo ga je le, da mu ne bi bilo s tem dekletom preveč dolgočasno. Dvomov ga je odrešil odgovor, da je »njen najljubši ples algo-ritem« ter »da bi ga segrela tako, da bi ga postavila v kot, kjer je 90°.« 

Voditelj Zmenkarij, g. Milan Dragić

Ko se mu je dekle predstavilo, je izvedel, da je izbral Matematiko. Ustrašil se je, da njegova izbira ni pravilna, saj sam ni ljubitelj matematike. Matematika mu je pojasnila, da je primerna za vsakogar.  

Filip in Matematika

To je bilo tudi skrivno geslo prireditve. Voditelja sta tako ob koncu prireditve ugotovila, da črna škatla ponazarja matematiko, ki je namenjena vsakomur.   

Osrednji del prireditve je bilo tekmovanje v recitiranju decimalk števila π, ki ga je tudi tokrat odlično vodil učitelj Matija iz Osnovne šole Brinje Grosuplje. Letošnji tekmovalci so se jih naučili zelo veliko, naštevali pa so jih počasi, a razločno.  

Učitelj Matija iz OŠ Brinje Grosuplje

 

Zmagovalec Tin Babič iz OŠ Leskovec je pravilno povedal 590 decimalk števila π 

Zmagovalec Tin iz OŠ Leskovec pri Krškem in predsednica tekmovalne komisije, ga. Tatjana Kerin

OŠ Prule so uspešno zastopali Tadej Tomažin Košorok iz 4. b (300 decimalk), Filip Skok iz 3. b (255 decimalk) in Rian Vrhovac iz 7. c (240 decimalk).  

Ob koncu prireditve so bili vsi navzoči že pošteno utrujeni. Dodobra jih je zbudila priredba pesmi Happy v matematični preobleki in izvedena kot  flash mob, t. j. dogodek, pri katerem skupina ljudi na javnem kraju nenapovedano izvede, uprizori za navzoče ali mimoidoče kaj nepričakovanega, presenetljivega. Pevke in pevec, pianist, raperja – predstavnika staršev – plesalke Osnovne šole Oskarja Kovačiča, bobni, na katere so udarjali učitelji Osnovne šole Brinje Grosuplje, kuharji Osnovne šole Prule in na koncu vsi prisotni so poskrbeli za nepozaben zaključek prireditve, ki nas bo za vedno spomnil, da je matematika zares primerna za vsakogar.  

Obiskovalci so se po prireditvi udeležili zmenka na slepo. Simbolična darilca je pripravil matematični Valentin in na vsako darilo podal namig zmenka: ali je bolj romantične narave, geografske, zgodovinske, kuharske, glasbene, šifrirane … Za vsakogar se je našlo nekaj, kar je dodatno potrdilo geslo letošnjega mednarodnega dne matematike: Matematika za vsakogar.  

Svoje videnje tega slogana so preko tabelske slike prikazali učenci 6. a in 4. a.

O pestrem in zanimivem dogajanju na OŠ Prule pa so poročali tudi na Valu 202, drugem programu Radia Slovenija 

 

 

(Skupno 700 obiskov, današnjih obiskov 1)