OD SKICE DO GLEDALIŠKEGA KOSTUMA

V okviru tehniškega dne  so 22. 2. 2023 v oddelkih petega razreda raziskovali, kako se je gledališki kostum razvil skozi čas, kako danes nastajajo kostumi v gledališču ter kakšno sporočilnost imajo.

Učenci so spoznali, da je kostum kos oblačila, ki zaživi šele z igro. Učenci so tako oživljali kostume in jim z igro dali pomen ter se preizkusili v vlogi kostumografov.

S slogom oblačenja lahko izrazimo, kdo smo. Tudi v gledališču je temu tako. Kostum spremlja igralca od začetkov gledališča pa vse do današnjega časa. Gledalcu pove marsikaj o vlogi in o igri. Z gledališkim kostumom lahko izrazimo starost, spol, osebnost, poklic, slog in druge značilnosti osebe. Prav tako nam lahko pove, v katerem času in na katerem kraju se igra dogaja.

 

Kako so se petošolci lotili dela?

Na podlagi skice so izdelali oblačilo. Pri tem niso smeli pozabiti na dodatke,  klobuke, čelade, očala, nakit, rokavice … Časopisni papir, karton, lepenko, blago in peno so oblikovali po modelu. Pozorni so bili na dolžino oblačila, volumen, nabranost kril ter na barvne odtenke.

Kostumi so oživeli, ko so jih otroci oblekli in jim s svojo izraznostjo, mimiko in gibanjem dali pomen. Bili so IZVIRNI, DRUGAČNI, OPAŽENI.

(Skupno 255 obiskov, današnjih obiskov 1)