PASJI PRIJATELJI NAM POLEPŠAJO SLAB DAN

Učenci 5. b so v četrtek, 16. 2. 2023, pripravili razred za posebno gostjo, za psičko Kio in njeno vodnico Mileno, tako da so razred prezračili in na sredini naredili prostor. Vodnica je predstavila psičko, zlato prinašalko, ter kako se s psom pravilno rokuje in k njemu pristopa.

Vodniki in psi so za delo ustrezno strokovno usposobljeni. Odlikuje jih prijaznost, toplina in iskrenost. Vodnica skupaj s kosmatincem opravlja različne vrste terapij. Njeno delo je namenjeno vsem osebam, otrokom in odraslim, ki jim družba mahajočega repka in vlažnega smrčka obogati pogosto monotono okolje in jim motivira za učenje, za delo v šoli, službi.  V 5. b-razredu je pasje druženje spremljala dobra volja, delovna disciplina in potrpežljivost, obogatena s predanostjo.

Zlata prinašalka je imela na sebi oblečeno pokrivalo z žepki, kjer je bila napisana trditev, ki jo je posamezni učenec glasno prebral. Učenci so prihajali do psičke Kie in iz žepka izvlekli kartončke, sporočila na njih glasno prebrali in se o izbrani temi pogovarjali.

In kakšne so bile teme pogovorov? O življenju psov v krdelu, o pasjih čutilih, energiji, zvestobi, vplivu na človeka, fizioloških in anatomskih posebnostih psov, o gobčku, ki je za vsakega psa poseben, kot so človekovi prstni odtisi, kako se ohlajajo, kako slutijo slabo, kako komunicirajo, veliko pa so se pogovarjali tudi o posebnosti pasme zlati prinašalec.

Vsak učenec je pobožal psičko Kio, saj crkljanje psov naredi otroke bolj vesele, predstavlja jim prijetno doživetje in zagotavljajo dobro počutje. Gledanje, tipanje in dotikanje psov spodbudi delovanje nevronov, kar jih dela srečne.

 

Terapija s pomočjo psov  v slovenskem prostoru pridobiva vse večjo veljavo tudi v strokovni javnosti.

Psi se smejijo s svojimi mahajočimi repi. (Max Eastman)

(Skupno 200 obiskov, današnjih obiskov 1)