SVET BERE NA GLAS

Aktivnosti ob svetovnem dnevu glasnega branja so 3. februarja 2023 potekale tudi na OŠ Prule. Pri izvedbi je bilo pomembno le, da je branje potekalo na glas in da so bila besedila primerna starostni in bralni stopnji razumevanja udeležencev.

Že navsezgodaj, v času predure, so učenke 1. a v šolski knjižnici naključnim obiskovalcem pripovedovale zgodbe iz slikanic po lastni izbiri (Zelo lačna gosenica, Komar Marko in Rdeča kapica).        

                       

V podaljšanem bivanju so učenci 1. b z učiteljico Špelo obiskali šolsko knjižnico in brali pravljico Vžigalnik.

Učenci 2. b so z učiteljico Mojco v krogu brali knjigo Moj prijatelj Piki Jakob.

V 3. c so učenci z učiteljico Kristino glasno prebrali delo Kekec in Pehta.

3. b je z učiteljico Heleno bral delo Josipa Vandota Kekec in Bedanec.

Pod mentorstvom učiteljice Olge so v 5. b učenci na glas prebirali vsak svojo najljubšo knjigo (ustvarili so raznolik nabor strokovnih in leposlovnih del).

V 7. b so z učiteljico Bojano začeli z glasnim branjem napetega jamarskega mladinskega romana Damjana Šinigoja z naslovom Kjer veter spi. Brali ga bodo toliko časa, da ga ob drugem delu preberejo do konca kar na rednih  urah slovenščine.

8. c je v skupinah glasno prebiral dela na temo Franceta Prešerna (verze Prešernovih pesmi Nezakonska mati, Magistrale, Povodni mož, Slovo od mladosti in delo Andreja Rozmana Roze Urška ter odlomek @France Prešeren – Od lepe Vide iz dela sLOLvenski klasiki Boštjana Gorenca Pižame. Učenci so prebrano tudi zapisali ali narisali in nastal je plakat. Šolsko knjižnico bodo krasile še druge knjige/slikanice Franceta Prešerna.

In zakaj je branje sploh pomembno? Skupno branje (doma in v šoli) je dobra popotnica, ki jo podarimo za vse življenje in ima veliko pozitivnih učinkov. (Povzeto po: Marjanovič Umek L., Fekonja U., Hacin Beyazoglu K. (2022). Skupno branje odraslih in otrok – Otrokov vstop v svet domišljije, čustev, besed in zgodb)

(Skupno 332 obiskov, današnjih obiskov 1)