SNEGULJČICE IZ 5. b-RAZREDA

Učenci 5. b so pod vodstvom razredničarke pripravili gledališko igro Sneguljčica in 9 palčkov, ki je prežeta z glasbo, petjem in plesom.

Sneguljčice so s plesno koreografijo, petjem in igro prepričale gledalce na šolskem Malem odru in jih povabile v pravljični svet, kjer je svet izrazit, barvit in skrivnosten.

Gledališko igro so petošolci zaigrali staršem, babicam in dedkom, letošnjim prvošolcem,  drugim učencem razredne stopnje in otrokom iz Centra Levec.

Pravljica o prelepi deklici in zlobni mačehi otroke sooči z vprašanjem nasprotja med dobrim in zlim ter zmago pozitivnih junakov. Pravljica o Sneguljčici govori o brezpogojnem sprejemanju sebe. Govori o čustvih, kot so strah, ljubosumje, jeza in maščevalnost. Vsi jih občutimo, vendar jih pogosto skrivamo ali zanikamo.

Sneguljčica otrokom pokaže, kaj v človeku lahko naredijo strah, jeza, bes in maščevalnost – vzamejo nam dih, zastrupijo misli, vzamejo glas, nas uspavajo.

Rešitelji iz pravljic niso v našem okolju in jih ni treba čakati, ker so že tu – v nas samih.

Veliko otrok danes ne odrašča v varnem in srečnem družinskem krogu, zato potrebujejo pravljice. Pravljični junaki sami odidejo v svet in s trdno vero vase premagajo vse, tako kot petošolci premagujejo male težave na poti odraščanja.

Pravljica ima srečen konec. Srečno in izpopolnjeno lahko živimo, če se sprejmemo take, kot smo. Otroci se morajo naučiti odkrivati in sprejemati čustva. Zavedali naj bi se, da so najboljši taki, kot so, se imeli radi. Samo tako bodo lahko živeli srečno, zadovoljno polno življenje.

(Skupno 186 obiskov, današnjih obiskov 1)