ZAKLJUČNA PRIREDITEV PROJEKTA OTROŠKA GRAFIKA

V lanskem šolskem letu je bil v okviru delovanja Galerije OŠ Prule in projekta Otroška grafika razpisan že 3. mednarodni likovni natečaj. Projekt se je nadaljeval z evidenco vseh prispelih grafičnih del, ki jih je pregledala strokovna komisija ter izbrala dela za razstavo in priznanja. Sledilo je še oblikovanje kataloga nagrajenih del in priprava likovne razstave izbranih del.

Zaključek projekta se je odvijal v petek, 2. 12. 2022, popoldne od 17. ure dalje, ko so na šoli pripravili prav poseben kulturni dogodek s podelitvijo plaket in priznanj nagrajenim mladim likovnim ustvarjalcem ter z uradnim odprtjem likovne razstave nagrajenih del.  

V glasbeni učilnici se je zbrala množica povabljenih gostov, med katerimi so bili najbolj zastopani prav mladi nagrajenci s starši in drugimi družinskimi člani, prisotni so bili tudi mentorji nagrajencev in tudi člani strokovne komisije.  

Kulturni program se je pričel s slovensko himno, ki jo je učenka Frida iz 7. b zapela ob klavirski spremljavi gospe Tine Pančur, učiteljice glasbe na OŠ Prule. 

Celoten kulturni program sta ob recitacijah pesmi Toneta Pavčka (Razpotje) in Bine Štampe Žmavc (Deset in dve skrivnosti sveta) povezovala brat in sestra, Julija in Jakob Bertole iz 7. a in 9. a.

Ravnateljica, gospa Maja Mehle, je vse prisotne nagovorila s toplimi in prijaznimi besedami in se zahvalila vsem, ki so kakorkoli, vsak na svoj način, prispevali k uresničitvi projekta Otroška grafika, ki je v slovenskem prostoru res edinstven in hkrati že tudi tradicionalen. 


Luna in Oskar, oba 6. b, sta s prsti poplesavala med kitarskimi strunami, ki so prijetno zazvenele v prostoru.   


Ob glasbeni spremljavi je z lastno koreografijo in izraznim plesom oder zavzela tudi Melian iz 5. b.

Max in Jakob iz 7. c sta obiskovalce pritegnila s kitarskim nastopom.  


Vse prisotne je s svojo klavirsko virtuoznostjo navdušil tudi Valentin iz 8. c.  


Suzana Zgonec, vodja projekta in učiteljica likovne umetnosti na OŠ Prule, je podala kratko poročilo o samem projektu, katerega začetki segajo v leto 2011, ko je šola praznovala 100-letnico obstoja in delovanja.

Več pa si lahko preberete v katalogu OTROŠKA GRAFIKA 2022, ki je hkrati tudi spremno gradivo nastale likovne razstave. 

 


Dr. Bea Tomšič Amon, izredna profesorica na Oddelku za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete v Ljubljani, je kot članica tričlanske mednarodne strokovne komisije podala svoje mnenje o prispelih delih in o samem poteku izbire del v treh različnih starostnih skupinah. 


Sledila je podelitev priznanj in praktičnih nagrad za vseh 97 izbranih grafičnih likovnih del. Podeljenih je bilo 15 zlatih plaket, 31 srebrnih plaket in 51 bronastih priznanj.
Nagrajenci so poleg plakete ali priznanja prejeli tudi knjigo Prulska zgodba, spremni katalog Otroška grafika in praktično darilo za nadaljnje likovno ustvarjanje. Mentorji vseh razstavljenih del so prejeli  potrdilo o sodelovanju in o dosežkih svojih učencev. 


Ravnateljica Maja Mehle pri podelitvi zlatih plaket. 


Za zaključek kulturnega progama pa so Gustav, Olivia (oba iz 5. a) in Frida (7. b) zapeli še šolsko himno Bratovščino Sinjega galeba. 

Dogodek se je nadaljeval z ogledom razstavljenih del v steklenem atriju in v galeriji šole in se zaključil z izmenjavo vtisov in prijetnim klepetom ob domačem pecivu, soku in božičnem čaju. 

 

Likovna razstava OTROŠKA GRAFIKA

je v šolski galeriji na ogled do meseca maja 2023, 
in sicer vsak prvi četrtek v mesecu med 16.00 in 19. uro. 

 

Vabljeni,

da ob ogledu razstave najdete svoj košček svobode in ga ponesete v svet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

(Skupno 196 obiskov, današnjih obiskov 1)