PODELITEV PRIZNANJ NAJUSPEŠNEJŠIM MLADIM RAZISKOVALCEM IN NJIHOVIM MENTORJEM TER ODPRTJE RAZSTAVE

V sredo, 7. decembra 2022, se je v Rdeči dvorani Mestne hiše odvijala prireditev ob podelitvi priznanj ter odprtje razstave nagrajenih plakatov 35. srečanja mladih raziskovalcev in njihovih mentorjev Ljubljane iz preteklega šolskega leta.

V imenu MOL-a je spregovoril gospod župan Zoran Janković in pohvalil vse nagrajene raziskovalne naloge in plakate, ki predstavljajo grafično rešitev problema, ki so ga raziskovalci raziskovali v svojih nalogah. Najuspešnejšim udeležencem 35. srečanja mladih raziskovalcev in njihovih mentorjev Ljubljane  Zaupajmo v lastno ustvarjalnost je čestital ter jim namenil nekaj vzpodbudnih besed za nadaljnje raziskovanje.

Luka Lindič in Filip Podobnik, danes devetošolca, sta v preteklem šolskem letu pod vodstvom mentorice Olge Debeljak Babnik  področju ZGODOVINE z naslovom »Mojster, ki nam določa korake.«

Mlada raziskovalca sta se izkazala tudi pri ustvarjanju plakata, saj sta dokazala, da sta izvirno prikazala raziskovalno nalogo na plakatu v obliki slike. Pri likovnem upodabljanju in razmišljanju jima je pomagal Danilo Guslov, učenec 6. c.

Filip in Luka sta v raziskovalni nalogi povzela, da je Plečnik, veliki arhitekt, mojster, ki je s Tromostovjem, NUK-om ter pokopališčem Žale ključno zaznamoval podobo naše prestolnice. Kot poklon velikemu arhitektu je izšla tudi Plečnikova zgodba v obliki biografskega stripa, ki ga prikazuje kot prijatelja, deloholika, dvomljivca, navdušenca s smislom za humor in velikega arhitekta. Ob nastajanju raziskovalne naloge o Jožetu Plečniku se je obudila ideja o živem kipu mojstra Plečnika in prav v ta namen je v mojstrove čevlje stopil Filip Podobnik kot bronasti kip. Ob prebiranju različne literature, predvsem spletnih strani, izvedbi anketnega vprašalnika in intervjuja z dr. Petrom Krečičem sta raziskovalca pridobila širši vpogled v Plečnikov neverjeten opus umetniških stvaritev. Analiza odgovorov na postavljena vprašanja jima je potrdila hipoteze, ki sta si jih zastavila na začetku raziskovalne naloge. Vse podatke, ki sta jih srečala na raziskovalni poti, sta beležila v nalogo in si spletla v svojih mislih marsikatero zgodbo. Najpomembnejše Plečnikove stavbe v Ljubljani so:

– domovanje NUK, s katerim je ustvaril prostor DUHOVNE KULTURE,

– KRIŽANKE so prostor UMETNOSTI,

– STADION za BEŽIGRADOM je prostor za ŠPORTNE DEJAVNOSTI,

– KONGRESNI TRG je namenjen POLITIČNIM SHODOM,

– NABREŽJE Ljubljanice je za MLADE ZALJUBLJENCE,

– Park TIVOLI pa za MESTNE SPREHAJALCE …

Vsi našteti objekti in še drugi so dokaz, da je Plečnik  mojster, ki še danes živi s svojimi deli, ki nam določajo korake. “Njegove stavbe, mestne poteze, polne velikih in majhnih detajlov, so plod želje ustvariti mesto po meri človeka,” je zapisal Blaž Peršin, direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane.

(Skupno 236 obiskov, današnjih obiskov 1)