ŠESTOŠOLCI V CENTRU PONOVNE UPORABE

Učenci šestega razreda so pri naravoslovju obdelali še zadnje poglavje učnega načrta, ki se je nanašalo na sortiranje in recikliranje odpadkov. Tako so bili pripravljeni na tehniški dan, kjer so si postopek ravnanja z odpadki ogledali še v živo. 

V četrtek, 16. 6. 2022, so učenci obiskali Center ponovne uporabe na Povšetovi v Ljubljani. Najprej so si ogledali Začasni zbirni center. Ugotavljali so, da se v zbirnih kontejnerjih nahaja še veliko uporabnih predmetov. Ker tam zbirajo tudi invazivne rastline, so si dobro ogledali plakate, da jih bodo lahko prepoznali v naravi. 

Nato so se sprehodili skozi trgovino Centra ponovne uporabe. Tam po simboličnih cenah prodajajo stvari, ki jih ljudje ne potrebujejo več, vendar so še zmeraj lepo ohranjene. Učenci so z zanimanjem pregledali police s kuhinjsko posodo, oblačila, obutev, igrače in knjige.  

Predvsem učenke so se dalj časa zadržale ob nakitu in ga na hitro pomerile. 

 

Na koncu so se še učenci sami preizkusili v predelavi odpadkov v koristen izdelek.  

Učenci so na delavnici iz starih majic izdelovali vrečke. 

Nekateri so bili s svojim izdelkom hitro zadovoljni, drugi pa so si zanj vzeli več časa. Ti so vrečko okrasili z raznobarvnimi gumbi, pentljami in okraski, ki so jih tudi sami izdelali.  

Na koncu so pripravili razstavo svojih izdelkov, pri kateri so ugotovili, da so izdelali različne in lepe, predvsem pa uporabne vrečke. 

Učence je nato čakala le še pot po vročem soncu proti šoli, še prej pa so morali poskrbeti, da za seboj niso pustili nobenih odpadkov.  

 

 

 

(Skupno 76 obiskov, današnjih obiskov 1)