OBISK BOTANIČNEGA VRTA

V ponedeljek, 17. 5. 2021, so imeli šestošolci naravoslovni dan, ki je potekal delno v šoli in delno v Botaničnem vrtu.

V šoli so se učenci lotili reševanja nalog na delovnem listu na temo razmnoževanja rastlin. Ob učiteljevi razlagi in PowerPoint-predstavitvi so učenci spoznali zgradbo in vrste cvetov, primere enospolnih in dvospolnih cvetov ter enodomnih in dvodomnih rastlin.

Vsak učenec je iz papirja izdelal svoj cvet in nastala je mavrica različno obarvanih cvetov, ki so jih učenci radi pokazali drug drugemu ter jih občudovali. Navdih za barve cvetov so učenci našli tudi v sveže nabranem šopku travniških rastlin.

 

Po malici so se učenci skupaj s spremljevalci odpravili peš v Botanični vrt. Tam so jih že čakale študentke vodičke, ki so jih kljub dežju znale pritegniti z zanimivim pripovedovanjem.

Vsak razred se je sprehodil po različnih delih Botaničnega vrta (arboretum, skalnjak, tropski rastlinjak in drugih) in si ogledal nekatere najbolj izstopajoče rastline, med njimi najstarejše drevo, Marmontovo lipo, ki je bilo posajeno že leta 1810 ob nastanku Botaničnega vrta, živi fosil ginko in nekatere mesojede rastline.

 

V učilnici Botaničnega vrta je bila izvedena delavnica rastlinske sistematike. Učenci so se med drugim naučili, kako se lahko določa rastlino s pomočjo poenostavljenih določevalnih ključev.

Z velikim zanimanjem so si učenci ogledovali bujno rastlinje v tropskem rastlinjaku z visoko zračno vlago in eksotičnimi rastlinami, kot so vanilija, kakavovec, ananasovec, bananovec, muholovka in številne druge. Najbolj jih je pritegnila rastlina sramežljivka. Ko so se dotaknili njenih listov, jih je zaprla. Rastlina se na ta način brani pred vsiljivci. Da se vrne v prvotno stanje, potrebuje 15 do 20 minut.

Kljub deževnemu vremenu, ki na udeležence ni vplivalo, je bil ogled Botaničnega vrta zanimiv, strokoven in doživet tako za učence kot tudi spremljevalce.

 

 

 

(Skupno 183 obiskov, današnjih obiskov 1)