PRIREDITEV OB POLAGANJU SPOTIKAVCEV

OŠ Prule je bila 18. 9. 2019 povabljena na prireditev ob slavnostnem polaganju spotikavcev na Krojaški ulici 5 v Ljubljani. Prireditve so se udeležili predstavniki  šolske skupnosti 3.,  4.,  5.,  8. in  9. razreda skupaj z mentoricama in ravnateljico. Že pred dogodkom je učencem učiteljica  Janja Bec v šoli predstavila zgodovinsko ozadje tega obeležja.

Spotikavci so spominski tlakovci v spomin na judovske meščane Ljubljane, ki so bili zaradi porekla iztrgani iz svojih domov in odpeljani v različna koncentracijska taborišča po Evropi. V granitne kocke, prevlečene s plastjo medenine, so  vklesani osebni podatki posamezne žrtve. Da njihova imena ne bodo nikdar pozabljena, so pred hiše nekdanjih judovskih lastnikov položili tako imenovane spotikavce oziroma tlakovce spomina.

Na slovesnosti so sodelovali  visoki predstavniki judovske skupnosti iz Slovenije in tujine. Organizatorji so nanj povabili tudi 20 posameznikov s Hrvaške in iz Slovenije, ki so preživeli holokavst.

OŠ Prule je prejela tudi poseben certifikat o simboličnem prevzemu skrbi za spotikavce na Krojaški ulici 5 in Cankarjevem nabrežju 1.

Če vas bo pot zanesla na Krojaško ulico 5, boste opazili dva spominska tlakovca z imeni:

 

TUKAJ JE PREBIVAL
MIROSLAV FRANKL
ROJ. 1891
PREGNAN V CANTÙ 1942
UMORJEN 11. III. 1944
PRI FECCHIU

TUKAJ JE PREBIVALA
KLARA FRANKL
ROJ. GOSZTONYI, 1906
PREGNANA V CANTÙ 1942
PREŽIVELA

Gospod Boris Hajdinjak je predstavil ganljivo in žalostno zgodbo teh dveh zakoncev.

Ljubljanski spotikavci pa niso edini. V Sloveniji jih lahko opazite tudi v Mariboru, Lendavi in Murski Soboti, nahajajo pa se tudi v več sto mestih po Evropi.

 

(Skupno 151 obiskov, današnjih obiskov 1)