OBISK SEMENIŠKE KNJIŽNICE

V četrtek, 13. 6. 2019, so osmošolci v okviru zgodovinarskega krožka obiskali Semeniško knjižnico — prvo javno znanstveno knjižnico na Slovenskem, ki velja tudi za edino v celoti ohranjeno baročno knjižnico pri nas. Baročni biser v samem središču Ljubljane je učencem predstavila vodja knjižnice, gospa Mateja Demšar.  

Mogočne lesene knjižne omare, polne najrazličnejših starih knjig, in bogata baročna stropna poslikava so na osmošolce naredile močan vtis že takoj ob vstopu v knjižnico.  

 

Vsaka od knjižnih omar nosi črko latinske abecede. Gospa Demšar je učencem razložila pomen posameznih črk nad policami, kjer so razvrščene knjige različnih znanosti. Nato so si ogledali nekaj najstarejših zapisov, ki jih hrani knjižnica. 

Poleg srednjeveških rokopisov iz 13. in 14. stoletja knjižnica hrani številne dragocene tiske, od inkunabul do izvirnih baročnih opernih libretov (na sliki). 

Posebno pozornost so namenili tudi razlagi bogate baročne freske na stropu knjižnice, ki prikazuje štiri srednjeveške cerkvene pisatelje, med njimi sv. Karla Boromejskega, zavetnika semenišča. 

(Skupno 394 obiskov, današnjih obiskov 1)