PEKA BAKLAVE

Na pobudo učencev smo v letošnjem šolskem letu vsak mesec oblikovali jedilnik, v katerega smo vključili tradicionalne jedi določenih držav po svetu. V mesecu juniju jedilnik bogatijo tradicionalne balkanske jedi. Zato smo  v sklopu gospodinjstva s 6. a-razredom pekli baklavo. Glavna kuharica je bila učenka Nedžma Burzić, ki je odlično vodila svojo ekipo. Med glavnim odmorom so se vsi njeni sošolci in razrednik posladkali s slastno baklavo. 

  

  

   

 

RECEPT 

Baklava je tradicionalna orientalska in balkanska sladica iz vlečenega testa, mletih oreščkov in sladkega sirupa. Še zlasti priljubljena je v Bosni, kjer jo običajno pripravljajo z mletimi orehi ter postrežejo ob vseh večjih praznovanjih.  

 

Sestavine 

Nadev: 

  • 500 g vlečenega testa 
  • 500 g mletih orehov 
  • 250 ml masla 
  • 130 g sladkorja 

Preliv: 

  • 1,5 l vode 
  • 650 g sladkorja 

Postopek 

Maslo raztopimo. V primerno veliki posodi premešamo vse sestavine za nadev. 

Pekač premažemo z maslom in položimo prvo plast testa. Ponovno premažemo z maslom in položimo še drugo plast testa. 

Nato naložimo del nadeva po celem pekaču. Prekrijemo ga s plastjo testa in premažemo z maslom. Postopek ponavljamo (približno 6krat). Zaključimo z dvema plastema testa. Vsako plast testa obvezno premažemo z maslom. Pred peko baklavo razrežemo na poljubno velike kose. Pečemo 40 minut pri 180 stopinjah. 

Med pečenjem si pripravimo preliv. Zavremo vodo ter vkuhamo sladkor in med.  

Rjavo zapečeno baklavo vzamemo iz pečice in jo takoj prelijemo s prelivom.  

Baklava naj počiva vsaj 12 ur, da se dobro prepoji. Pred serviranjem jo še enkrat razrežemo.