SEDMOŠOLCI V ŠOLI V NARAVI

Od 15. do 19. aprila 2019 so učenci sedmih razredov preživeli šolski teden malo drugače, in sicer v šoli v naravi v domu Soča v Tolminu v prelepi soški dolini. V tematskem tednu z naslovom Od korita do korit so spoznavali in doživljali reko Sočo ter lepote alpskega sveta in Triglavskega narodnega parka. Delo je bilo raznoliko in zanimivo, potekalo je v najlepši učilnici, v naravi.

Lepote Triglavskega narodnega parka so odkrivali v Tolminskih koritih, kjer so premagovali strah pred višino na Hudičevem mostu. Ogledali so si korita Tolminke in Zadlaščice in preverjali domišljijo pri veliki skali, zagozdeni v kanjonu Zadlaščice, v obliki medvedje glave.

“Od višine se zvrti,” pravijo, a naši  sedmošolci so kljub temu pokazali telesno pripravljenost in spretnost na plezalni steni. Pomerili so se tudi na tekmovanju v lokostrelstvu ter se spoznali z nordijsko hojo.

Ob reki Soči je veliko spomenikov in pomnikov prve svetovne vojne oz. soške fronte. Tako so v nemški kostnici v bližini doma CŠOD in na pokopališču iz avstro–ogrskih časov na poti proti Tolminskim koritom učenci začutili tudi grozote in posledice vojne.

Tudi likovnega ustvarjanja ni manjkalo. Na bregu smaragdne Soče so učenci iskali kamne zanimivih oblik, ki so jih kasneje poslikali.

Okolica doma v Tolminu nudi veliko priložnosti za naravoslovno raziskovanje. Učenci so si ogledali čistilno napravo in ribogojnico. V reki Tolminki so iskali rečni živelj, gradili stolpe na bregu in preizkušali vzdržljivost v ledeni gorski vodi. 

Znanje orientacije in poznavanje narave so dokazali na orientacijskem pohodu. Nihče se ni izgubil.

Zadnji dan so se učenci pomerili v puntarskih igrah.

(Skupno 83 obiskov, današnjih obiskov 1)