PROSLAVA OB KULTURNEM PRAZNIKU

Čeprav je 8. 2. 2019 minilo 170 let od smrti pesnika Franceta Prešerna, je delovna skupina za obeleženje slovenskega kulturnega praznika (ga. Mirjam Černe Vizjak, ga. Pina Hu, ga. Janja Klander Merc, ga. Anja Padar, ga. Suzana Zgonec v sodelovanju z go. Jano Gamser in go. Tino Pančur) z učenci pripravila šolsko proslavo, posvečeno pesniku in prevajalcu Otonu Župančiču, saj letos mineva 70 let od njegove smrti.

Rdeča nit proslave je bila Župančičeva pesem Z vlakom, ki so jo po smiselno zaokroženih delih recitirali učenci 8. in 9. razreda.

Refren pesmi – Pošastno sopihajoč/kot demon vlak gre v noč. je izvirno izvajala vokalna skupina z učencem, ki je še posebej ponazarjal žvižganje in sopihanje vlaka.

Pesem Z vlakom se je prepletala z vokalnimi, instrumentalnimi, recitatorskimi, plesnimi in dramskimi vložki.

Da mi biti je drevo

Sproti je nastajal delček scene; učenci so na hrastove veje pritrjevali liste z napisi, s katerimi so poudarili pesnikove vloge v njegovem življenju.

Otroci spuščajo mehurčke

Učenki sta zapeli dve Župančičevi uganki, rešitvi pa sta prikazali s slikami.

Ena od rešitev je bila: mačka.

Breza in hrast 

Kakor vam drago 

(odlomek iz 1. dejanja Shakespearove komedije v prevodu Otona Župančiča)

Daj – zmaj 

Vozi me vlak v daljave

Učiteljice so se odločile, da ob kulturnem prazniku razpišejo interni likovni natečaj z naslovom Pisan. Pisana. Pisanice …, ki je bil tematsko vezan na delo in življenje pesnika in prevajalca Otona Župančiča. Učenci so lahko ustvarjali na različnih likovnih področjih.

Na natečaj je prispelo 364 likovnih del. Komisija je izmed prispelih del naredila ožji izbor del, ki so razstavljena v vseh nadstropjih šole, v knjižnici in pred njo ter v šolski galeriji. Iz ožjega izbora je izbrala 10 likovnih del, ki jih je nagradila s priznanji in knjižnimi nagradami, 5 likovnih del pa je nagradila s priznanji.

Nagrade in priznanja je podelila ravnateljica, ga. Maja Mehle.

Med podeljevanjem nagrad in priznanj so bila nagrajena dela prikazana na platnu.

Proslava se je zaključila s Prešernovo pesmijo Strunam.

Še nekaj utrinkov z razstave …

 

 

(Skupno 367 obiskov, današnjih obiskov 1)