LIKOVNI KULTURNI DAN V MGLC

Osmošolci so se v ponedeljek, 7. 1. 2019, v okviru kulturnega dne odpravili v Mednarodni grafični likovni center, ki se nahaja v Tivolskem gradu, od koder je čudovit razgled na Jakopičev drevored in Tivolski park. 

Sprejela jih je prijazna gospa Lili Šturm, ki v MGLC že vrsto let skrbi tudi za izobraževalni program za osnovnošolce kot kustodinja pedagoginja. Za učence naše šole je pripravila vsebinsko zanimivo zastavljen program z ogledom dveh razstav in tremi različnimi likovnimi delavnicami.

Prvi del dneva so se učenci razdelili v dve skupini in si izmenično ogledali dve likovni razstavi.  

Na razstavi »Plakati« je bilo na ogled okoli 30 avtorskih plakatov Miltona Glaserja (1929, New York), ki se je v zgodovino svetovnega oblikovanja zapisal s slovitim sloganom »I love NY«. Umetnik je znan kot eden izmed stotih najpomembnejših grafičnih oblikovalcev na svetu, ki je oblikoval na stotine celostnih grafičnih podob za revije, časopise, knjige, ovitke LP-plošč in ustvaril na tisoče plakatov. Učenci so spoznali vlogo sodobne grafike in oblikovanja, kakšna je družbeno odgovorna vloga plakata, kateri so popularni znaki, simboli in ikone naše družbe in kakšna je njihova moč.

Druga likovna razstava z naslovom »Fair Game« Nathalie Du Pasquier (1957, Bordeaux, Francija) pa predstavlja umetničine razstavne kompozicije, ki so izdelane na osnovi maket, ki jih izdeluje sama iz preprostih lesenih geometrijskih teles ali vsakdanjih gospodinjskih predmetov, kot so čajniki, opeke ali steklenice. Razstavne prostore je igrivo in izvirno uporabila za prostorsko razstavo, na kateri se prepletajo slike, grafike, risbe, stenske poslikave, tapete in kiparske konstrukcije. Učenci so spoznavali prepletanje umetniških žanrov in doživljali razstavo kot spodbujanje izvirnih načinov komuniciranja z razstavnimi vsebinami.

V drugem delu dneva so sledile bolj praktično naravnane delavnice, v katerih so bili učenci razdeljeni po razredih in so se izmenično udejstvovali pri različnih likovnih vsebinah.

V Grafičnem ateljeju je pod okriljem akademskega slikarja in grafika Admirja Ganića potekala demonstracija grafične tehnike sitotiska. Udeležencem je pokazal ključne faze postopka sitotiska, ki se je končal s končnim odtisom. Pri tiskanju so sodelovali tudi nekateri naši učenci.

Nadaljeval je s predstavitvijo značilnosti grafičnih tehnik globokega tiska in druženje v ateljeju končal še z demonstracijo grafične tehnike litografija, ki je na učence naredila močan vtis zaradi zahtevnosti grafičnega procesa, s pomočjo katerega nastanejo grafike s presenetljivim risarsko-slikarskim likovnim izrazom.

V predavalnici je potekala delavnica Zinknjižica, v kateri so učenci spoznali žanr sodobne likovne ustvarjalnosti, ko vizualno ustvarjalnost povežemo z idejo in obliko knjige. Zin-knjižica je posebna likovno obdelana publikacija (fan magazine ali kratko fanzin), ki vsebuje risbe, kolaž, eksperimentalno grafiko … na izbrano temo. Učenci so svoje likovno udejstvovanje navezali na sporočila z razstave plakatov Miltona Glaserja in vsaka skupina je ustvarila svojo zin-knjižico, tako da je vsak član skupine prispeval eno stran.

V scenografsko-likovni delavnici »Zgodba … (dopolni sam!)« so učenci po skupinah izdelali svojo zgodbo s pomočjo majhne scenografske 3D-makete, ki jo je zasnoval Samo Lapajne. Delavnica je bila vsebinsko vezana na izhodišča razstave Nathalie Du Pasquier, učenci pa so spoznavali različne likovne žanre, perspektive, kompozicije …

Končana scenografska dela vseh skupin so bila zanimiva in raznolika, za konec dejanja pa so jih morali učenci tudi podreti. Na srečo so učiteljice učence še pravočasno ustavile in jih tako uspele fotografsko dokumentirati.

 

Za lep zaključek likovnega kulturnega dne so si učenci na poti nazaj v šolo ogledali še razstavo fotografij velikega formata na panojih s soncem obsijanega Jakopičevega sprehajališča, ki ga je oblikoval naš znameniti arhitekt Jože Plečnik.

(Skupno 72 obiskov, današnjih obiskov 1)