ŠOLA V NARAVI V ČRMOŠNJICAH

Učenci drugega razreda so se 14. 10. 2020 za tri dni odpravili v šolo v naravi. Bivali so v domu CŠOD Lipa v Črmošnjicah. To je majhna vasica, ki leži v hribovitem in gozdnatem delu Bele krajine ob vznožju Kočevskega roga. Ime je kraj dobil po čemažu, ki ga je tam res veliko.

Takoj po prihodu v Črmošnjice so se učenci najbolj razveselili otroškega igrišča.

 

Po kosilu so se odpravili na orientacijski pohod v bližnji gozd ob Divjem potoku. Po označeni poti so opravljali različne zabavne naloge, poslušali, iskali in odkrivali skrivnosti Divjega potoka.

Najbolj zabavno je bilo, ko so učenci v potoček spuščali splave in postavljali mlinčke. Veselje je bilo res veliko, ko se je mlinček v vodi zavrtel.

Ker je drugi dan ves čas močno deževalo, so imeli učenci organizirane različne dejavnosti v domu.
V tako imenovani Medvedji učilnici so imeli delavnico  o živalskih sledeh. Učiteljica jim je pokazala  sledi različnih živali, ki so jih našli v bližnjem gozdu – rogove, iztrebke, perje, zapuščena bivališča, odlitke živalskih stopinj … Učenci so si lahko pod mikroskopom ogledali šojino pero in srnino dlako.

V učilnici Veveričje duplo pa je potekala dejavnost na temo vremena in vremenskih pojavov. Na videu so si ogledali različne vremenske pojave od dežja, toče, snega, megle, vetra do  mavrice in drugega. Učiteljica jim je pokazala naprave za merjenje temperature zraka, vlage v zraku, zračnega tlaka in vetra.
Nato sta po dva učenca skupaj dobila vsak svoj termometer in naučili so se izmeriti temperaturo zraka. Ogledali so si tudi vremensko hišico, ki je postavljena zraven doma.

 

Nato je sledila tehnična delavnica. Učenci so spoznali postopek izdelave škatlice iz lesa. Ko je vsak učenec dobil ves potrebni material in orodje, so se vsi vneto lotili izdelave škatlice. Pri zabijanju žebljev so bili presenetljivo spretni. Ko je bila škatlica izdelana, so jo tudi okrasili.

 

Zadnji dan so se učenci preizkusili v lokostrelstvu in plezanju po nizki plezalni steni.

Na koncu so si za spomin izdelali še vsak svoj lipov list, po katerem se dom tudi imenuje. Domov so se vrnili polni lepih doživetij.

(Skupno 344 obiskov, današnjih obiskov 1)