DAN EKSPERIMENTOV V 1. RAZREDU

15. 1. 2020 so imeli prvošolci naravoslovni dan, na katerem so eksperimentirali. Eksperimenti so bili vezani na tekmovanje iz naravoslovja Kresnička, ki bo potekalo februarja.

Otroci so bili že več dni vznemirjeni v pričakovanju eksperimentiranja, saj jim to pomeni izziv, veselje, zabavo in nova spoznanja.

Po uvodni predstavitvi poteka dogajanja na naravoslovnem dnevu so si učenci ogledali navodila za eksperimente in se razdelili v skupine ali pare.

Prvi eksperiment je bil silno zabaven, saj otroci najraje packajo, mešajo in oblikujejo. Naredili so domači plastelin. Zmešali so ga iz moke, soli, olja, vode in jedilne barve. Morali so močno gnesti, da so se snovi sprijele v celoto. Nastala je barvna kepa gnetljive snovi. Pravi plastelin!

Iz njega so izdelali kroglice in jih spuščali z različnih višin. Pri tem so opazovali, kaj se z njimi zgodi, ko padejo na mizo ali tla.

Nazadnje so iz svojega plastelina oblikovali predmete po želji, nato pa ga dobro zaprli v posodo, da se ne bi posušil. Doma bodo z njim ustvarjali po mili volji. Komaj že čakajo!


 

Drugi eksperiment je bil povezan s špageti. Morali so jih lomiti po navodilih in ugotavljati, na koliko delov se prelomijo. Število delov so si zapisovali. Nato so meritve primerjali.

Ugotavljali so, ali debelina špagetov in hitrost upogiba vplivata na število prelomov. Delčki špagetov so frčali po razredu in otroci so se zabavali.

 

Učenci so si v zvezke sproti risali potek eksperimentov.

Na koncu so povedali, kaj so najraje delali in zakaj. Seveda je z veliko prednostjo zmagal plastelin, pa tudi lomljenje špagetov se jim je zdelo zabavno.

Fotografije zgovorno povedo, da so otroci zagnano sodelovali, se ob tem učili in zabavali. To pa je tisto pravo, kajne?

(Skupno 82 obiskov, današnjih obiskov 1)