PETOŠOLCI NA ZADNJEM ŠPORTNEM DNEVU

V petek, 14. 6. 2019, so jo učenci petih razredov mahnili na Planino nad Vrhniko (733 m) in premagali 347 m višinske razlike. Planina je greben, ki ločuje Zaplano na zahodu od Ljubljanske kotline na vzhodu. Na Planino vodi množica markiranih poti. Planina je priljubljena planinska postojanka ljubiteljev narave in rekreativnih pohodnikov zaradi dostopnosti, čudovitega razgleda ter odprte koče. 

Vožnja proti Vrhniki, rojstnemu kraju Ivana Cankarja, je bila živahna in polna pričakovanj. 

Petošolce je pot vodila z Vrhnike, preko Betajnove, Storževega griča,  Bukve do Planine. 

Na klopci »za ta zmatrane« so si odpočili in se osvežili s požirkom vode ter veselo zakorakali proti cilju kljub vročini in potnim sragam. Cilj na Planini je bila planinska koča, ki jo upravlja PD Vrhnika, in razgledni stolp, ki se dviga tik za kočo 

Na vrhu Planine nas je prijazno osebje že čakalo s slastnimi palačinkami in toplim planinskim čajem.

Mljask, so bile dobreeeeeee! 

 

Po odlični malici in posladku so si učenci privoščili kratek počitek s klepetom, potem pa so že sledile športne aktivnosti. Tudi na žig za športno knjižico Krpan niso pozabili.   

Učenci so komaj čakali, da se povzpnejo na 22 metrov visoki leseni razgledni stolp, s katerega se ponuja čudovit razgled na bližnjo okolico, pa tudi na bolj oddaljene alpske vrhove. Prulski petošolci so imeli lep razgled na Ljubljansko kotlino in okoliško hribovje, od Polhograjskih dolomitov do Krima,  vidljivost pa vse do Triglava … 

Planina je eden najbolj priljubljenih pohodniških ciljev v tem delu Slovenije in stičišče več planinskih poti. Med drugim čeznjo poteka tudi Evropska pešpot E7. 

Po krajšem počitku ob koči se lahko vrnete po poti, po kateri ste se povzpeli, lahko pa nadaljujete s pohodom – na primer do Triglava, do koder je samo 33 ur hoje, kot vas šaljivo opozarja kažipot pred kočo. 

 

(Skupno 59 obiskov, današnjih obiskov 1)