»ZAUPAJMO V LASTNO USTVARJALNOST« V LJUBLJANI LETA 2019

Učenci Filip Demšar, Filip Podobnik in Tim Puhek, mladi raziskovalci iz 5. b, so si pod vodstvom mentorice Olge Debeljak Babnik ogledali zaključno prireditev 32.  srečanja mladih raziskovalcev in njihovih mentorjev Ljubljane »Zaupajmo v lastno ustvarjalnost«, ki je potekala na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani. Prisostvovali so razglasitvi rezultatov in podelitvi priznanj raziskovalcem in njihovim mentorjem.

Učenci in učitelji OŠ Riharda Jakopiča so jih v prostorih ŠKG Ljubljana sprejeli s prečudovitim gimnastično-plesnim spektaklom z rdečo nitjo TIVOLI kot naravni simbol mesta Ljubljane.

Ljubljanski župan Zoran Janković je najboljšim ustvarjalcem plakatov iskreno čestital in podaril knjižne nagrade. Naši petošolci so izvirno in estetsko izdelali plakat OD GOSLARJA DO UMETNIKA in bili zanj nagrajeni. Čestitamo!

S svojo raziskovalno nalogo »Od goslarja do umetnika«, s katero so tekmovali na področju etnologije, pa so postali zmagovalci. Njihova naloga je prejela vse možne točke. Kljub temu so na podelitvi priznanj morali dokazati, da so pravi zmagovalci. Zastavili  so jim vprašanje:

»Moj Tivoli je zatočišče mojega umetniškega ustvarjanja. A vem, da je pot do tja, da iz gosli izvabim čudovite melodije, dolga. Nam jo opišete?«

V odgovoru so morali zajeti bistvo svoje raziskovalne naloge.

Povedali so takole:

»Naša Ljubljana je polna lepot in skrivnosti in prav Tivoli je kraj, kjer se srečata zgodovina in umetnost. Na mizarskem pultu v Žabjaku 3, v Demšarjevem ateljeju, so na steni sistematično razporejena orodja, s katerimi iz kosov lesa po tradicionalnem postopku nastajajo godala, ki oživijo pod prsti glasbenikov doma in v tujini. Demšarjevo delo je pretežno ročno, njegovi inštrumenti nastajajo dolgo, potovanje od kosa lesa do unikatnega izdelka – največkrat gosli –  je potrpežljivo delo, saj početje ni rutinsko, pač pa gre za ustvarjalnost, ko izdelek razvijaš in mojstriš. Zvok je tisti, ki odlikuje violino in zaživi v rokah izvajalca, na poslušalčeve obraze pa pričara vesela in čutna razpoloženja.«

Bravo, naši mladi raziskovalci, bravo Prule! 

 

Ne pozabite, da so čudovite stvari, ki se jih učite v šolah, delo mnogih generacij. Vse to znanje, ki vam je položeno v roke, je dediščina, ki jo spoštujte, bogatite in nekega dne zvesto prenesite na svoje otroke.

Albert Einstein

 

(Skupno 300 obiskov, današnjih obiskov 1)