ŽUPANČIČEVA FRULICA

V petek, 10. 5. 2019, so se mladi deklamatorji, umetniki govorjene besede, preizkusili v deklamiranju  del pesnice Andreje Borin v okviru projekta z 29-letno tradicijo Zavoda za izobraževanje in kulturo Črnomelj. Predizbor za osrednjeslovensko regijo je potekal na  OŠ Log – Dragomer. Našo šolo sta zastopala učenka Tjaša Šegula in učenec Filip iz 5. b.

Nastope deklamatorjev je ocenjevala strokovna komisija v sestavi Gašper Jarni, dramski in filmski igralec, lutkar, pevec ter sinhronizator, Mateja Perpar, prof. angleškega jezika, prevajalka, radijska napovedovalka, glasbenica in pravljičarka ter Tjaša Koprivec, pripovedovalka in pesnica ter radijska voditeljica.

Učenci so za svoj govorni nastop (deklamiranje) lahko izbirali eno izmed petih pesmi Andreje Borin, in sicer Preplah, Izlet, Pot, Večerja ali Obisk. Vse pesmi so objavljene v pesniški zbirki »V mesto mravlja se odpravlja« (Študentska založba Litera, Maribor 2009).

 

Strokovna komisija je nastope deklamatorjev ocenjevala na treh predizborih, ki so potekali 9. maja (na Dolenjskem) in 10. maja (v Ljubljani in Mariboru).

 

Na podlagi ocen bo izbrala pet najboljših deklamatorjev, ki bodo nastopili na zaključni prireditvi Župančičeve frulice 2019 v Črnomlju. Zaključna prireditev, na kateri se bodo predstavili izbrani mladi pesniki in deklamatorji, bo v torek, 11. junija 2019, ob 11. uri v Kulturnem domu Črnomelj.

Filip Podobnik se je predstavil s pesmijo Večerja. 

VEČERJA

Spet večer je siv in mračen,
molj pa kakor vedno lačen.
Živčno stika vsepovsod,
išče nekaj za pod zob,
nekaj, a ne karsibodi,
slaba hrana rada škodi.
Vse prebrska, vse pretakne,
kar zagleda v žepu jakne
list, ne njem pa F. Prešeren.
Molj poskusi nejeveren,
potlej grize, golta hlastno,
prežvekuje čtivo slastno,
se oblizne in ves resen
zamrmra: »Izvrstna pesem.«

Tjaša Šegula je interpretirala pesem V mesto mravlja se odpravlja. 

Po uspešno opravljeni nalogi so se mladi deklamatorji fotografirali s strokovno komisijo in razmišljali o svoji interpretaciji pesmi, ali je bila dovolj doživeto podana in podkrepljena z glasnim in artikuliranim govorjenjem.

(Skupno 396 obiskov, današnjih obiskov 1)