PRVOŠOLCI IN DAN EKSPERIMENTOV

Zvedavi prvošolci so z nestrpnostjo pričakovali naravoslovni dan, ko so cel dopoldan namenili izvajanju različnih poskusov in se dodobra pripravili na šolsko naravoslovno tekmovanje Kresnička.  

Rezultate prvega poskusa so spremljali kar 3 tedne in opazovali, kaj se zgodi s krhljem jabolka, če ga zaprtega v lončku pustimo v omari ali hladilniku. Iz tedna v teden so opazovali, kako je na jabolku nastajala plesen. O plesni so se tudi pogovorili in si ogledali videoposnetek. Nato so krhlje zavrgli, saj plesen škoduje zdravju.  

Navdušeni so bili, ko so učiteljice pričele pripravljati potrebščine za izvedbo 2. poskusa. Za drugi eksperiment so namreč iz moke in kakava pripravile prikaz luninega površja. Pri tem so jim pomagali učenci. S spuščanjem kamenčkov v zmes so opazovali, kako na luninem površju nastajajo kraterji.

1. a

Ure pouka so kar hitro tekle, pred njimi pa je bil še zadnji poskus. Učiteljice so v razred prinesle balone! Kakšno navdušenje je sledilo, ko so učenci odkrili, kaj se v balonih nahaja! Ko so balone prerezali so videli, da se v njih skriva led. Pri 3. poskusu so namreč raziskovali in odkrivali, kaj se zgodi, če led posujemo s soljo. Kateri kos ledu se  hitreje tali? Led, posut s soljo, ali brez soli? Za boljši prikaz so kos ledu s soljo posuli še z jedilno barvo ter opazovali, kako se barva raztaplja. 

1. b

Ob koncu naravoslovnega dne so skupaj ponovili, kaj so se novega naučili. Ker so bili učenci nad poskusi navdušeni, so se odločili, da poskuse opravijo tudi doma.  

(Skupno 85 obiskov, današnjih obiskov 1)