»V VESOLJE!«

V soboto, 8. 12. 2018, je na OŠ Predoslje Kranj potekal prvi regijski turnir lige  FIRST LEGO v sezoni 2018 z osrednjo temo V vesolje. Turnirja se je udeležila tudi prulska ekipa MindCoders.  

 

Letošnji izziv je bilo raziskovanje potovanja v vesolje in bivanja v njem. Mladi so pri projektu spoznavali fizični ali socialni problem, s katerim se sooča človek med dolgotrajnim raziskovanjem vesolja znotraj našega sončnega sistema in skušali predlagati rešitev.  Naša ekipa MindCoders si je za projekt izbrala problem zakrnelosti mišic v vesolju, kot rešitev pa predstavila magnetno obleko za umetno gravitacijo.  

 

Ekipa MindCoders je z ocenjevalci opravila tudi tehnični intervju. Predstavili so robota in o njem povedali vse tehnične podrobnosti. Tekmovalci so robota sestavili s pomočjo tehnologije LEGO® MINDSTORMS® . Poimenovali so ga MCRobo. MCRobo je v soboto na tekmi robotov uspešno opravil misije, ki so mu jih naložili tekmovalci.  

 

Poleg ocenjevanja projekta, tehničnega intervjuja in tekme robotov pa so osrednji del programa tudi vrednote FIRST: odkritje, vključevanje/inkluzija, vplivnost, skupinsko delo, ustvarjalnost in t. i.  Gracious Professionalism® (prijazna strokovnost). Tekmovalci so med raziskovanjem, pripravami in na tekmovanju delali po načelu teh vrednot. Na tekmovanju  so ocenjevalci te vrednote tudi ocenjevali. Ekipa je v sklopu ocenjevanja vrednot morala iz stolov sestaviti raketo. Pri poletu na različne planete jim je vedno odletel en del rakete (stol). Na koncu pa se je morala celotna ekipa spraviti v raketo, ki je bila sestavljena le še iz treh stolov. Ekipa MindCoders je preizkus odlično opravila. 

 

Po koncu tekmovanja so vsi tekmovalci prejeli medalje. Ekipa MindCoders se sicer ni uvrstila v naslednji krog tekmovanja, dobili pa so ogromno novega znanja in izkušenj, kar pa je glavni cilj progama FIRST®  LEGO® League.  

 

(Skupno 68 obiskov, današnjih obiskov 1)