EKSKURZIJA OSMOŠOLCEV NA DOLENJSKO

V petek, 21. 9. 2018, so se osmošolci OŠ Prule odpeljali proti Dolenjski.  

Prvi postanek je bil ob ogledu gradu Bogenšperk, katerega najbolj znani lastnik je bil Janez Vajkard Valvasor.

Janez Vajkard Valvasor, znameniti polihistor in član angleške kraljeve družbe, ene najstarejših strokovnih združenj na svetu, ki se je rodil leta 1641 v Ljubljani in umrl v Krškem leta 1693, je del svojega življenja, od 1672 do 1692, prebil na gradu Bogenšperk. Omenjeno obdobje velja za najustvarjalnejše v njegovem življenju in predstavlja hkrati zlato dobo v grajski zgodovini.

Vavasorjev doprinos v slovenski kulturni prostor je zelo velik: najbolj je znan po delu Slava vojvodine Kranjske, z raziskavo Cerkniškega jezera je Valvasor prišel med člane angleške kraljeve družbe, izdal je več topografskih in umetnostnih del, bil je tudi eden prvih tiskarjev na takratnem Kranjskem, v deželo je pripeljal bakrotisk.

  Učenci so ob zemljevidu sveta videli, kako so ljudje v preteklosti dojemali svet. 

 

Največji vtis običajno pusti nekdanja Valvasorjeva knjižnica, ki je danes poročna dvorana. V njej so osmošolci slišali zanimivosti o zasebnem življenju J. V. Valvasorja. 

Grad Bogenšperk je zgrajen na štirih stolpih, vmes je dvorišče. 

 

Rašica na Dolenjskem je bila rojstni kraj očeta slovenske književnosti, Primoža Trubarja, in druga postaja ekskurzije. Pogledali so si Trubarjevo spominsko hišo z mlinom in žago na vodni pogon.

Učenci so dobili vpogled v 16. stoletje na Slovenskem in širše; na čas, ki je zaznamoval Trubarja, da je napisal tudi prvi slovenski knjigi, Katekizem in Abecednik, in prvi poklical: »Ljubi Slovenci!«

Pogled na mlin. 

 

Med ekskurzijo so se tkala tudi prijateljstva. 

 

Pot so nadaljevali proti Županovi jami, ki jo je l. 1926 povsem slučajno odkril župan Josip Perme. Po njem je dobila tudi ime. Leži blizu Grosupljega, na nadmorski višini 468 m, dolga je 710 m ter doseže globino 77 m, kar je najglobje izmed vseh turističnih jam. Ponaša se z 8 dvoranami in mnogimi kapniki. Znana je tudi po tem, da so leta 1964 v njej snemali prizor iz filma Winnetou. Obstaja Klub ljubiteljev Winnetouja, ki šteje kar šest milijonov ljudi. Dva izmed njih, Nemca, sta se pridružila skupini prulskih osmošolcev na ogledu jame. V Županovi jami je nastal tudi prizor z Brincljem v Kekčevih ukanah.

 

(Skupno 109 obiskov, današnjih obiskov 1)